Esther Go.
Esther Go. Foto: John van Gelder

Mindful ouderschap brengt rust in situaties van stress

BOVEN-LEEUWEN - Opvoeden gaat niet altijd vanzelf. Zeker in stressvolle situaties kun je je als ouders behoorlijk machteloos voelen. En (te) vaak handel je dan op de automatische piloot, zonder het gewenste effect. Middels mindfulness helpt de Beuningse Esther Go ouders met een andere blik naar hun kind te kijken, om zo meer plezier in de opvoeding te ervaren.


Mindfulness is niets meer of minder dan je bewust zijn van wat zich in en om je heen afspeelt, en dat op een niet oordelende manier. 'De kunst is om met een 'beginnersmind' naar je omgeving - of in dit geval je kind - te kijken: met volle aandacht, los van verwachtingen en ervaringen', aldus Esther. Sinds 2010 is mindfulness een onmisbaar onderdeel van haar leven. 'Het geeft me meer energie en rust in mijn hoofd, maar brengt me ook momenten van intens genieten met mijn gezin. Daarbij is het mooie van mindfulness dat je dingen die minder fijn zijn beter kunt accepteren. Zeker wanneer dat gezinssituaties betreft.'
Esther werkt al jarenlang als pedagoog, waarbij ze gezinnen begeleidt in de thuissituatie. 'Als ouderbegeleider geef ik ouders handvatten in de opvoeding. Daarbij merkte ik dat het bij het ene gezin wél lukt deze adviezen in de praktijk te brengen, en bij andere gezinnen niet. Ik realiseerde me dat mindfulness ouders zou kunnen helpen om beter te kunnen profiteren van de hulpverlening, en hen in staat te stellen te dóen wat ze weten.' Ze volgde een opleiding tot Mindful Parenting trainer aan de UvA en startte GO Mindful op. Inmiddels heeft ze ruimschoots mogen ervaren wat mindful ouderschap doet voor ouders en kinderen: meer rust en ontspanning, meer energie en minder onderlinge conflicten. Met de cursus Mindful Parenting heeft ze de afgelopen jaren al tientallen ouders de beginselen van mindfulness bijgebracht, en met resultaat. 'Ze ervaren minder stress, zijn minder reactief en hebben meer grip óp en een intenser contact mét hun kinderen. Desalniettemin blijft opvoeden een flinke klus', geeft ze toe. 'Zeker wanneer je een temperamentvol kind hebt, of als er sprake is van ASS- of ADHD-problematiek. De lastige situaties gaan, ook wanneer je mindful in het leven staat, niet weg, maar je hebt er minder last van.'

Mindfulness centrum

Haar activiteiten op het gebied van mindfulness breiden zich steeds verder uit. En om die groei ruimte te geven, heeft ze per 1 september een eigen praktijk aan de Korenbloemstraat 75 in Boven-Leeuwen. Hier ontspint zich een centrum met diverse disciplines op het gebied van ontspanning en welbevinden. Naast Mindful Parenting cursussen en workhops, starten hier in september ook mindfulness trainingen voor kinderen.
De gemeente West Maas en Waal zet de cursus Mindful Parenting inmiddels in bij bijzondere gezinssituaties. Esther is blij dat ouders én kinderen in deze regio toegang krijgen tot deze manier van hulpverlening. 'In een leven vol móeten, is het belangrijk een goede balans te vinden. Voor iedere ouder, maar met name voor hen die regelmatig worstelen met de opvoeding', meent Esther. Meer informatie: www.gomindful.nl.