Michel Meijers.
Michel Meijers. Foto: John van Gelder

Begeleid sporten bij kanker

BENEDEN-LEEUWEN - In Nederland worden ongeveer driehonderd mensen per dag gediagnosticeerd met de ziekte kanker. Waar vroeger weinig aandacht was voor het sporten met deze ziekte, is nu een jonge initiatiefnemer in dit gat gesprongen. Michel Meijers probeert met zijn aanpak mensen bij wie de diagnose kanker is vastgesteld te ondersteunen voor, tijdens en na de behandeling. Inactief zijn kan namelijk lijden tot een trager herstel.

Door Brent van Erp


Michel Meijers (29) uit Beneden-Leeuwen is al jarenlang actief in de fitnesswereld. Na zijn hbo-opleiding volgde hij in de Verenigde Staten diverse studies, waaronder aan het ACSM (American College of Sports Medicine) de opleiding tot CET (Cancer Exercise Trainer). Op dit moment is Michel de enige in Nederland die dit diploma heeft behaald. Daarmee is hij gespecialiseerd in de sportbegeleiding van mensen bij wie de diagnose kanker is vastgesteld. Dit diploma vraagt veel kennis en tijd, en om de drie jaar volgt er grondige bijscholing.

Opleiding

In de fitnessbranche merkte Michel dat de mensen bij wie de diagnose kanker is vastgesteld vaak nergens terecht kunnen voor deskundig fitnessadvies. Om die reden ontwikkelt Michel momenteel een opleiding tot Oncologisch Fitness Trainer (OFT). Zijn doel is om over een aantal jaar vele instructeurs in Nederland opgeleid te hebben. Volgens de Leeuwenaar gaat dit ervoor zorgen dat deze doelgroep deskundig begeleid wordt, wat nu nog te weinig gebeurt.
Buiten het feit dat fysieke activiteit de levenskwaliteit vergroot, heeft het ook een positief effect op de behandeling van de ziekte. Een fit lichaam herstelt sneller en heeft een grotere weerstand. Sporten in een sportschool kan voor mensen die net in behandeling geweest zijn risicovol zijn, de weerstand is verminderd en men is vatbaarder voor infecties. Daarom heeft Michel gekozen voor een kleinschalige, compacte ruimte waar veiligheid en hygiƫne voorop staan. De behandeling bestaat uit drie fases; voor, tijdens en na de behandeling. Alle schema's worden aangepast op het individu en tijdens de behandeling overlegt Michel, indien nodig, met uw specialist. Michel hoopt in zijn pand aan de Veesteeg te Beneden-Leeuwen een begin te maken met een kleine revolutie op het gebied van trainen met kanker, waardoor de groep waarbij de diagnose is gesteld veilig en verantwoord kan fitnessen. Het begin is er in ieder geval. Meer informatie: trainenmetkanker.nl.