Bob Walker.
Bob Walker. Bob Walker. Foto: Shin Sei Ryu

Aikido voor mensen met een visuele beperking


BEUNINGEN – Bob Walker verstaat de kunst om van een passie zijn werk te maken. Zo koos hij rond zijn twintigste een opleiding, en later een baan, die aansloot bij zijn hobby: fotografie. Tien jaar later maakte hij kennis met Aikido en werd enthousiast beoefenaar van onder andere deze verdedigingssport. In 2011 opende hij zijn eigen sportschool, Shin Sei Ryu. Hieruit voortvloeiend gaat Bob Walker vanaf mei een nieuwe droom verwezenlijken. Hij start dan met een introductiecursus Aikido voor mensen met een visuele beperking.

Door Elly Hagen

Naast het praktisch beoefenen van Aikido volgde Bob diverse cursussen die hij kan gebruiken om van Shin Sei Ryu meer te maken dan alleen een sportschool, zoals Coaching en Medische Basiskennis. Mensen kunnen bij Shin Sei Ryu een keuze maken uit Aikido, Laido, Kendo en boogschieten. Bob helpt zijn leerlingen niet alleen deze 'kunstjes' te leren, maar vooral hun grenzen te verleggen, dichter bij zichzelf te komen en meer zelfvertrouwen op te bouwen. 'De naam Shin Sei Ryu zegt het eigenlijk al,' vertelt Bob, 'vrij vertaald wil dat namelijk zeggen: de school van een nieuw begin.' Het aantal leerlingen neemt nog steeds toe. Bob vertelt dat hij met slechts zes leerlingen is gestart en nu 120 leerlingen heeft in de leeftijd van 5 tot 75 jaar.
Vorig jaar werd Bob uitgenodigd door de werkgroep Gezond aan de Waal voor een demonstratie. Hij kwam daar in gesprek met oud-NEC voetballer Wesley Deenen van Uniek Sporten. 'Ik vertelde hem dat ik graag mensen met een visuele beperking een kans wil geven binnen mijn school. Ik denk namelijk dat Aikido deze mensen meer grip op hun leven kan geven. Nadat ik Wesley het idee had voorgelegd ging het balletje rollen. Ik heb mijn plan uitgewerkt, en mede dankzij een bijdrage van NOC/NCF en Uniek Sporten kan ik in mei met de introductielessen starten.'

Vertrouwen

'Mensen worden uiteraard niet zomaar in het diepe gegooid, er zit een duidelijk opbouw in mijn lessen en het kernwoord is vertrouwen', merkt Bob op. 'We vragen daarom aan deelnemers om een buddy mee te nemen. Dat geeft deelnemers ook de mogelijkheid om thuis de technieken te oefenen en te automatiseren.'

Introductiecursus

De introductiecursus telt zes bijeenkomsten. Op 11 mei kunnen belangstellenden komen ervaren hoe de lesopbouw in elkaar zit. Bij voldoende belangstelling volgen er daarna vijf wekelijkse bijeenkomsten op vrijdagavond. Indien die een succes blijken zullen de lessen regulier worden. De lessen worden gegeven in De Lèghe Polder in Beuningen, en duren van 19.30 tot 20.30 uur.

Kijk voor meer informatie op shinseiryu.nl/aangepast-aikido.