Grafmonument gebr. Van Mourik Boven-Leeuwen
Grafmonument gebr. Van Mourik Boven-Leeuwen Wil van den Dobbelsteen

Herdenken op 4 mei

Verzet als voorbeeld (4)

Door Wil van den Dobbelsteen


In samenwerking met het 4 Mei Comité Druten publiceerde de Maas&Waler de afgelopen maand wekelijks een artikel over de aanloop naar de dodenherdenking op 4 mei. Het landelijke thema 'Verzet' vormde de rode draad. In de artikelen werd aandacht geschonken aan een voorbeeld dat zich toespitste op een noodlottig voorval tegen het einde van de tweede wereldoorlog. Dit in gedeelten die menigeen tot de verbeelding spraken. Deze week het laatste deel.

Het waren dus Theodorus (Dos) van Mourik (12 oktober 1902 - 23 maart 1945) en Johannes (Jan) van Mourik (13 maart 1905 - 23 maart 1945) die in de bloei van hun leven, in hun eigen huis aan 'De Groene Weg' (Waaldijk 3), hun optreden met de dood moesten bekopen. Jarenlang (en nog steeds) dienden zij, naast alle anderen, als voorbeeld voor het verzet, zij het op eigen wijze ingevuld.
Achter op hun bidprentje staat ter nagedachtenis onder andere: 'Kloekmoedig, als goede Vaderlanders, voor de gewichtigste en heiligste wetten, een wreeden maar eervollen dood gestorven. Zij hebben grooten roem en eeuwigen naam verworven'. Op de voorkant staat: 'Gij zijt de eer van ons volk, want gij hebt mannelijk gehandeld' (Judith 15:10).

De krukhuisboerderij van de familie Van Mourik werd later verkocht en verbouwd en ligt er anno 2018 vredig bij, langs de oprit aan de teen van de verzwaarde dijk, nabij de monumentale boerderij 'Vredenburg' van de familie Jeuken aan dezelfde Waalbandijk in Boven-Leeuwen, aan de oostkant van de Noord-Zuid. De weg aangelegd in de laatste jaren vijftig van de vorige eeuw, mede in het kader van de toen uitgevoerde ruilverkaveling van het westelijk deel van het Land van Maas en Waal, als verbinding tussen de toen in vaart zijnde pontveren van Megen en Ochten.

Herdenking Druten

De herdenking in Druten, vrijdag 4 mei, start om 19.00 uur met een Herdenkingsdienst in de H.H. Ewaldenkerk. Diverse sprekers, het Maas en Waals Mannenkoor, Scouting de Rietkampers en showorkest Riverland verlenen hieraan hun medewerking. Aansluitend is er een stille tocht naar het oorlogsmonument op het Ambtshuisplein. Om 20.00 uur vindt hier de herdenking plaats, met het blazen van de taptoe, het luiden van de klokken, een minuut stilte, de krans- en bloemlegging, het hijsen van de Nederlandse driekleur, toespraken en het voorlezen van een gedicht. Het 4 Mei Comité roept inwoners op de vlag halfstok te hangen.