De lopersgroep die het Bevrijdingsvuur in Wageningen gaat halen.
De lopersgroep die het Bevrijdingsvuur in Wageningen gaat halen. Foto: Patty de Kleijn

Druten houdt de bevrijding levend

DRUTEN - In de nacht van 4 op 5 mei wordt het Bevrijdingsvuur middels een estafette door heel Nederland verspreid. Dit jaar neemt ook Druten deel aan deze bijzondere ceremonie. Hardlooptrainster Patty de Kleijn reist in de avond van 4 mei met twaalf hardlopers en vier begeleiders af naar Wageningen om daar de vlam in ontvangst te nemen en deze in de nachtelijke uren naar Druten te brengen.

De lopers zullen 's morgens in alle vroegte met het vuur aankomen in Druten. Na gezamenlijk even te zijn bijkomen van de geleverde prestatie maken zij zich op voor de ereronde van circa acht kilometer door het dorp. Iedereen kan aan deze ereronde deelnemen. Om 8.30 uur wordt verzameld op het speelveld in het Drutens Bosje. Deelnemers wordt gevraagd om een rood, wit of blauw shirt aan te trekken, zodat zij uiteindelijk een Nederlandse vlag kunnen vormen.

Erewacht

De officiële ceremonie bij het gemeentehuis begint om 10.00 uur in aanwezigheid van burgemeester Luciën van Riswijk. De hardlopers worden naar het plein voor het gemeentehuis begeleid door de Drutense Piper Tom Thorpe. Bij de ceremonie vormen de Stoottroepers uit Maas en Waal een erewacht. De vlam wordt het dorp ingebracht door initiatiefneemster Patty de Kleijn en overhandigd aan veteraan Stan van den Hurk. Hij zal officieel het bevrijdingsvuur ontsteken. Hierna volgt de vlag-hijs-ceremonie.

Tekenwedstrijd

Stichting Bevrijdingsvuur Druten heeft een tekenwedstrijd uitgezet. Kinderen worden opgeroepen een tekening te maken in de kleuren rood, wit, blauw en oranje, met het thema vrijheid. Er zijn drie leeftijdscategorieën: 7-8 jaar, 9-10 jaar en 11-12 jaar. Per categorie zijn twee entreebewijzen voor het nationaal Bevrijdingsmuseum in Groesbeek te winnen.

De tekeningen kunnen op 5 mei tussen 9.30 en 11.30 uur worden ingeleverd, voor of na de ceremonie. Vermeld op de tekening naam, leeftijd en telefoonnummer. De winnaars krijgen persoonlijk bericht.

Ceremonie bijwonen

Stichting Bevrijdingsvuur nodigt via deze weg iedereen uit om de bijeenkomst op zaterdag 5 mei bij te wonen. De officiële ceremonie begint om 10.00 uur en vindt plaats voor het gemeentehuis in Druten.