De Batenburgse jachthaven vanuit de lucht gezien.
De Batenburgse jachthaven vanuit de lucht gezien. Foto: Rob van Dijk

Vereniging in Beeld: Watersportvereniging Het Haventje

'Vlaggetjesdag' markeert lustrum watersportvereniging

Door Anton Janssen

In deze rubriek halen wij verenigingen uit ons verspreidingsgebied voor het voetlicht. We belichten niet alleen de activiteiten, maar ook de plannen en de aandachtsvelden van de vereniging. In elke aflevering staat één vereniging centraal. Dit keer is dat Watersportvereniging Het Haventje in Batenburg.


Een heuse 'vlaggetjesdag' vormt komende zaterdag 28 april de opening van het seizoen en markeert ook het dertigjarig bestaan van de vereniging. De jachthaven aan de Veerstraat in Batenburg is vanaf 16.00 uur de plek van samenkomst. De vereniging omlijst het lustrum met het hijsen van een bijzondere vlag en bijpassende feestelijkheden.

Verschuiving jachthaven

Bij de herinrichting van de uiterwaarden van de Maas schoof de jachthaven in 2012 ongeveer honderd meter op en ligt nu aan het begin van het natuurgebied 'de Liendense waard'. De grens met het natuurgebied is een niet opvallende ballenlijn in het water, en voor de watersporter de overgang naar een 'no-go' gebied.
Volgens voorzitter Rob van Dijk is de haven vooral in trek bij mensen die rust zoeken, en dat vinden ze hier dan ook in ruime mate. Passanten bezoeken de haven veelvuldig en regelmatig zijn dit terugkerende bezoekers. Vooral voor de 'varende' fietser en wandelaar is het Land van Maas en Waal een mooi gebied om te ontdekken. Ook is het mogelijk met het fietspontje een oversteek te maken naar het Brabantse land of de oude veerstoep voor een rondwandeling.

De vereniging wil de komende winter beneden bij de Maas een 'Social sofa', een zitbank met mozaïek, plaatsen. De uitwerking van het thema 'zicht op de rivier' wil de vereniging graag doen in samenwerking met de bewoners van Batenburg. Van Dijk: 'Ik ben niet alleen trots op onze gezonde watersportvereniging en de prachtige haven, maar wil ook graag mijn waardering uitspreken voor de mensen van het eerste uur die in 1988 de stap hebben gezet om tot oprichting van de vereniging te komen.'

Meer informatie: www.haventjebatenburg.nl