Stuwdam bij Lith- Alphen.
Stuwdam bij Lith- Alphen. Foto: Rijkswaterstaat

Burgerpanel ziet toekomst in de kracht van water

MAAS EN WAAL - Onze regio moet in 2050 energieneutraal zijn. De gemeenten Beuningen, Druten en West Maas en Waal zijn inmiddels aan de slag gegaan om dat te bewerkstelligen. Er wordt gekeken naar zonnevelden en windmolens, maar als het aan het burgerpanel ligt wordt ook gekeken naar waterkracht. 'We wonen tussen de rivieren, waarom zou je daar niet iets mee doen?'


In de raadpleging over duurzaamheid werd mensen niet alleen gevraagd naar hun mening over zonnevelden en windmolens, maar ook naar innovatieve en duurzame ideeën voor hun eigen gemeente. Zien zij andere mogelijkheden om energieneutraal te worden en duurzame energie op te wekken? Bijna de helft van de respondenten geeft aan hier ideeën over te hebben.

Veel van hen opperen te onderzoeken wat er mogelijk is met waterkracht. Want zelfs een plat land als Nederland kan energie halen uit de natuurlijke kracht van water. Zo heeft de stuw bij Alphen/Lith een capaciteit van veertien megawatt, en levert stroom voor 15.000 huishoudens. Maar is opwekking van energie uit waterkracht wel realistisch? 'Als het gaat om de Waal, nee', geeft Gijs Gerrits, projectleider Energiek Beuningen, aan. 'Tijdens de informatiebijeenkomsten in de gemeente Beuningen hebben we die vraag ook veelvuldig gekregen, en uiteraard is die optie bekeken, maar de hoogte van de rivier, en de snelheid waarmee het water stroomt, maken dat opwekking van energie middels de Waal vooralsnog geen haalbare kaart is. En helaas verwacht ik binnen nu en pakweg tien jaar ook geen ontwikkelingen op dit vlak.'

Andere initiatieven

Andere initiatieven op het gebied van duurzame energie opwekking, die respondenten opperen, betreffen voornamelijk plannen voor (collectieve) warmte- en koudeopslag en het, als buurtbewoners gezamenlijk, installeren van een warmtepomp. De respondenten geven desgevraagd aan dat men zich niet alleen op duurzame vormen van opwekking moet richten, maar minstens zoveel op besparing van energie.

Rol gemeente

In het van de grond komen en/of slagen van duurzame initiatieven hebben gemeenten volgens de respondenten een belangrijke rol. 'Zij zouden inwoners die goede plannen hebben kunnen steunen en eventueel financieel helpen', aldus één van hen. Het lijkt de respondenten bovendien goed wanneer gemeenten de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid goed in de gaten houden en daar, wanneer iets goed past, oppakken en/of op inspelen. Gemeenten zouden volgens hen ook actiever mogen communiceren om inwoners op (nieuwe) duurzaamheidsmaatregelen en financiële voordelen te wijzen. Want feit blijft dat mensen graag hun woning duurzamer zouden willen maken, maar dat het 'een kostbare grap is', aldus een van de respondenten. Kortom, de wil is er, nu de middelen nog.