Kinderboerderij Wamel.
Kinderboerderij Wamel. Foto: Anton Janssen

Kinderboerderij schoolvoorbeeld van geslaagde integratie

In deze rubriek halen wij verenigingen uit ons verspreidingsgebied voor het voetlicht. We belichten niet alleen de activiteiten, maar ook de plannen en de aandachtsvelden van de vereniging. In elke aflevering staat één vereniging centraal. Dit keer is dat de Kinderboerderij Wamel (afgekort Kibowa).

Door Anton Janssen


De kinderboerderij ligt strategisch aan de rotonde op de Van Heemstraweg, bij de ingang naar het dorp. Bij de bijna twintig jaar bestaande voorziening gaat het werk van de ruim vijftig vrijwilligers hand in hand met de dierenverzorging door cliënten van dagcentrum De Driestroom. Een schoolvoorbeeld van geslaagd integraal samenwerken.

Kibowa beslaat één hectare aan de rand van het dorp. Jan Vervoort, Wim van Rossum en Jan Koolhout zijn als vaste waarden bij Kibowa vanaf de start in 2000 vrijwilliger: 'We zijn trots op ons aandeel en doen dit werk met plezier en zien de resultaten van onze bezigheden. Ons dierenparkje is in de loop van de jaren tot een levendig park uitgegroeid. We hebben een bonte verzameling aan dieren: van pony's, kippen, vogels, schapen, geiten, dwergkoe tot ons 'paradepaardje' ezel Jochem toe. Bas in den Bosch en Jochem vormen sinds jaren een onafscheidelijk koppel.' Koolhout benadrukt het educatief karakter: 'Tegenwoordig weten mensen vrijwel niets van dieren. Na hun bezoek is die onbekendheid er niet meer. We houden alleen tamme dieren. Je ziet bezoekers genieten: de dieren zijn voor hen geen vreemden meer.'

Kibowa trekt jaarlijks tien tot vijftienduizend bezoekers en geeft ook knuffellessen en kinderfeestjes. Basisscholen uit Maas en Waal, De Bommelerwaard en De Betuwe zijn 'vaste klanten'. Met de bijdrage van de vrijwilligers zijn er jaarlijks activiteiten als bloemenactie, jongdierendag en kerstviering. De boerderij draait zonder beroepskrachten; vrijwilligers doen alles. De financiële steun van de Vrienden van Kibowa, met ongeveer driehonderd sympathisanten, is onmisbaar. Het saamhorigheidsgevoel is groot, zo ook de bestuurlijke inbreng; Hans Janssen, Jan van der Cruijsen, Leo Kros en Piet van Abeelen zijn vanaf de oprichting bij Kibowa betrokken.

Vrijwilligers verrichten ook alle onderhoudsklussen. Ondanks het flinke aantal vrijwilligers blijven nieuwe vrijwilligers van harte welkom. Aan de zorg voor dieren worden steeds meer eisen gesteld. De Kibowa-mensen: 'Veiligheid en reinheid staan voorop. Wij streven geen verdere groei na. Consolidatie is ons motto. Zo hebben we de boerderij ook gaandeweg uitgebreid. Dat gebeurde pas zodra het betaald kon worden. En we kunnen rekenen op medewerking van verschillende bedrijven.' Meer info: www.kibowa.nl.