Een agrariër uit Alphen.
Een agrariër uit Alphen. Foto: Henk van Coolwijk

Agrarisch geluid van ZLTO


MAAS EN WAAL - Wanneer je rondrijdt in het buitengebied tussen boerderijen en landerijen valt ruimschoots te genieten van de ruimte en weidsheid van de ooit zo natte en moeilijk te bewerken kleigrond in de polder. Enkele generaties terug sprak men van 'onland'. Het is nog niet zo lang geleden dat de ruilverkaveling daar verandering in bracht. Er kwamen moderne boerderijen, goede ontwatering, ontgonnen en bemest land en vernieuwende landbouwtechnieken. De landbouw floreerde als nooit tevoren. Het moge duidelijk zijn dat de ruilverkaveling dan ook een duidelijke stempel gedrukt heeft op het hedendaagse Maas en Waalse komgebied.

Door Jeannette van Rossum

Twee generaties geleden leefde het grootste deel van de Maas en Walers nog van de landbouw. Tegenwoordig heeft nog maar een enkeling er zijn kostwinning. De ruimte die daarvoor nodig is, grazige weilanden, prachtige fruitboomgaarden en vruchtbare bouwgronden, liggen er nog, maar worden anders benut.

Ook de manier waarop de boeren zich organiseerden heeft een ontwikkeling doorgemaakt. De twintigste eeuwse Boerenbond ging over in de Noordbrabantse Christelijke Boerenbond (NCB), en heet nu ZLTO (Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisatie). Hun taak moest meedeinen met de tijd. Landbouwvoorlichting ging hand in hand met belangenbehartiging van en voor de boeren. De brancheorganisatie houdt zich tegenwoordig meer dan ooit bezig met het zoeken van verbinding met de burger, ofwel de consument.
Zorgen voor voedsel en het landschap is nog steeds 'dagelijkse kost' op de boerderij. Het is de hoofdactiviteit, waarin - met hart en ziel – vele uren worden gestoken. Soms 24/7 stand by. De manier waarop wordt gewerkt is echter wel degelijk veranderd. De sector omvat voornamelijk gespecialiseerde bedrijven van grote omvang met veel High Tech. Daarbij is Agrarisch Natuurbeheer in opkomst, iets dat de streekbewoner als muziek in de oren moet klinken. Het gebied tussen de rivieren wordt nog mooier, mede dankzij de inzet van boeren. Nog steeds wordt het Land van Maas en Waal aangemerkt als agrarische gemeente met een opkomende belangstelling voor recreatie en toerisme. Het gebied komt af en toe in het nieuws wanneer het spannend wordt, bijvoorbeeld tijdens de vogelgriep vorige winter.

Inkijkje in boerenbestaan

Middels een periodieke update geeft ZLTO afdeling Maas en Waal lezers een inkijkje in het moderne boerenbestaan, of facetten daarvan. De artikelen zijn gebaseerd op de actualiteit en belichten alledaagse zaken die op een boerenerf spelen, uitdagingen waar agrariërs mee te maken krijgen en/of zaken waar de burger over geïnformeerd moet worden. Hiermee slaat de organisatie een brug tussen boer en burger, waardoor deze zich – al rijdend door de polder - niet langer hoeft af te vragen wat er nu toch gebeurt in die stallen en schuren.