't Klòsterhûfke kan weer in Deest gymmen


DEEST - De kinderen en leerkrachten van basisschool 't Klòsterhûfke kunnen met ingang van het nieuwe schooljaar weer in hun eigen dorp gaan gymmen. Sinds 2016 moesten de kinderen wekelijks met de bus naar Afferden, waar ze gymles kregen in de sportzaal van de Meent.

Door Piet Zeeuwen

In verband met de renovatie van het dorpshuis werd in 2016 de gymzaal door de gemeente verkocht aan 't Trefpunt. Men wilde die zaal aanvankelijk bij het dorpshuis betrekken. Vanaf het moment dat de plaatselijke supermarkt in de gymzaal trok (de oorspronkelijke winkelruimte was door brand verwoest) gingen de kinderen op kosten van de gemeente wekelijks naar Afferden.

Nu heeft het bestuur van het dorpshuis aangegeven de gymzaal weer functioneel te willen maken voor de gemeenschap van Deest. Voor het gymonderwijs betekent dit dat de kerndoelen van het bewegingsonderwijs realiseerbaar moeten zijn en dat de vloer en sanitaire voorzieningen weer up-to-date moeten worden gemaakt.

Financiële bijdrage

De gemeente helpt het bestuur van het dorpshuis financieel. Zo krijgt men alsnog de bijdrage van 10.750 euro die de gemeenteraad in juni 2016 beschikbaar stelde om de gymzaal weer te kunnen voorzien van nieuwe gymmaterialen. Het college van B&W vindt het bovendien heel acceptabel dat de gelden die men nu kwijt is voor het busvervoer van de kinderen naar de gymzaal in Afferden, voor een periode van vijf jaar beschikbaar worden gesteld. Dat is toch gemiddeld zo'n 15.000 euro per jaar. Als kers op de taart krijgt 't Trefpunt natuurlijk ook de jaarlijkse vergoeding voor het aantal klokuren gymles (wettelijke verplichting.)

Jongeren

Het college herinnert het Trefpuntbestuur nog wel fijntjes aan de afspraak die in 2016 gemaakt werd ten aanzien van een opvang/ruimte in het dorpshuis voor de wat oudere jeugd. Burgemeester Luciën van Riswijk: 'Zeg maar een soort Deestse Place-2-Be.' Om de financiering binnen te krijgen wordt die afspraak wel bindend.