Een Keniaanse schoolklas.
Een Keniaanse schoolklas. Foto: Jan Uitdehaag

Trots op onderwijsproject in Kenia

DRUTEN - De meeste Maas en Walers zullen Jan Uitdehaag kennen van de tijd dat hij directeur was van de eerste, en enige, openbare basisschool in Druten: De Appelhof. Mensen met een onderwijsachtergrond weten waarschijnlijk ook dat hij al jaren lesgeeft aan FHKE (Fontys Hogeschool Kind en Educatie). Maar dat hij zich al meer dan tien jaar inzet voor Teachers 4 Teachers zal minder bekend zijn. Totdat je hem een keer spreekt over T4T en hun slogan 'To Meet, To Connect en To learn'.

Door Piet Zeeuwen


Het doel van T4T is de onderwijsontwikkeling in Kenia te bevorderen. Jan wordt steeds enthousiaster als hij erover vertelt. De organisatie werkt samen met zo'n 320 scholen in de Keniaanse kustprovincie Kwala, ten zuiden van Mombassa.

Jan Uitdehaag wordt in april 66, en dan moet hij stoppen met zijn werk bij Fontys. Na zijn directeursperiode op de Appelhof was Jan toe aan verandering en ging terug naar zijn roots in het West-Brabantse, om te werken bij een schoolbegeleidingsdienst. Achteraf bleek dat snel een foute keuze. Jan: 'Verschrikkelijk. Als er iets in het onderwijs terecht is gestopt zijn het de schoolbegeleidingsdiensten. Ik ga er liever niet al te diep op in, maar ik was maar wat blij dat ik bij Fontys aan de slag kon bij de opleiding voor schooldirecteuren.' Zijn vrouw Diny zei toen heel solidair: 'Prima, maar dan gaan we terug naar Druten.' En aldus geschiedde.

Via Max Vermeulen van Fontys kwam hij in contact met Johan Verkaart, een man die in Kenia scholen bouwde nadat hij met zijn succesvolle installatiebedrijf was gestopt. Door dat contact leerde Jan ook T4T kennen en ging tien jaar geleden de eerste keer naar Kenia. Dat was welgeteld één keer betaald door de baas Fontys, maar daarna steeds met een klein gedeelte van T4T en een fikse eigen bijdrage. Samen met andere Nederlandse professionals worden daar workshops verzorgd voor verschillende doelgroepen: leerkrachten primair onderwijs, kleuterleerkrachten, leerkrachten die werken met gehandicapte kinderen en directeuren. Jan zette samen met enkele Nederlandse collega's de opleiding voor headteachers primary school op.

Als Uitdehaag in april moet stoppen met zijn reguliere baan vanwege de pensioengerechtigde leeftijd blijft hij voorlopig wel jaarlijks doorgaan met T4T vrijwilligerswerk. 'Het enthousiasme daar is zo groot. Ubuntu; ik mag er zijn omdat ik met de ander mag leven, werken en leren. Onderwijs is daar nog een recht.' Uitdehaag: 'Ik ben best wel trots. We hebben het zo goed gedaan dat de parels van de opleiding in Kenia, vijf docenten en tien coaches, het project gaan overnemen. Dat te zien is genieten. De resultaten op de scholen met klassen van 50 tot 90 leerlingen worden ook steeds beter', aldus Jan, die nog zichtbaar geniet van zijn laatste Kenia-trip in februari.