Lezing over Spaanse tractor

BENEDEN-LEEUWEN - Hans Jurriëns, voorzitter van de werkgroep Historisch Gemotoriseerd Verkeer (onderdeel van de Historische Vereniging Tweestromenland) verzorgt donderdag 22 maart een lezing over de ontdekking, het ophalen en restaureren van een antieke tractor uit Spanje.

De Leeuwense molenaar Thijs Loeffen, een verzamelaar van motoren en voertuigen uit de tijd van de opkomst van benzine en dieselmotoren, had gehoord dat er in Spanje nog ergens één van de oudste tractoren, een Pavesi, te koop stond. Een unieke kans die hij niet kon laten liggen. Na wat contacten met de verkoper besloot Loeffen met twee bevriende Leeuwenaren de tractor op te halen in Spanje.
Het werd een lange reis; het vinden van de verkoper, de afronding van de aankoop en de lange weg terug. Hierna volgde een anderhalf jaar durende restauratie. Hans Jurriëns heeft het hele avontuur persoonlijk meegemaakt en vertelt er graag over. Toegang is 5 euro, inclusief bezoek aan de expositie Gemotoriseerd verkeer in Maas en Waal 1900–1970. Reserveren via: info@museumtweestromenland.nl.