De 3D-visualisatie van een gedeelte van de toekomstige Hogestraat.
De 3D-visualisatie van een gedeelte van de toekomstige Hogestraat. Foto: Gemeente Druten

Aan de slag voor toekomst winkelgebied Druten

DRUTEN - De gemeente Druten is aangehaakt bij de beweging Rijk van Nijmegen, en één van de projecten die ondersteund wordt is De Nieuwe Winkel Straat (DNWS). DNWS hanteert een manier om winkelgebieden (weer) toekomstbestendig te maken. Een groep centrumondenemers, zichzelf 'De Groep van Acht' noemend, besloot deel te nemen aan dit project en vond daarvoor financiering bij het Ondernemersfonds en Rabobank Maas en Waal.

Door Piet Zeeuwen


De Groep van Acht bestaat uit ondernemers Annette Mode, juwelier Van Woerkom, Bruna, Bij Nett lifestyle, Piazza Schoenmode, Rick Sports, Elle Lingerie en Bakkerij Vonk. 'We willen gewoon weer hét koopcentrum van Maas en Waal zijn', aldus initiatiefnemer Gérard van Woerkom. Heel plezierig is het daarom dat gemeente, De Groep van Acht en extern adviseur Yvo Smit de neuzen dezelfde kant op hebben staan en hard willen gaan werken aan een toekomstbestendig Druten-Centrum.

Onderzoek

Recent onderzoek laat zien dat de centrumondernemers best tevreden zijn. Daarbij speelt het feit dat de Hogestraat totaal gerenoveerd gaat worden natuurlijk een grote rol. De meeste ondernemers zien dan ook geen enkele reden om naar elders te verkassen. Na uitgebreid onderzoek, waaronder intakegesprekken, vragenlijsten, een schouw alsmede een werksessie, kwamen de plus- en minpunten helder in beeld.

Sterke en zwakke punten

Opvallende sterke punten waren dat Druten een centrumfunctie heeft op het gebied van winkelen, diensten en horeca. Een winkelgebied waarbij je met de auto zowat de winkel in kunt rijden, waar voldoende en gratis parkeergelegenheid is, en met een marktplein dat geschikt is voor een warenmarkt en diverse evenementen. Zwakke punten vindt men onder meer de langgerekte eenrichtingsweg Hogestraat, met leegstand op prominente plekken. Daarnaast zijn er, volgens de respondenten, te weinig winkels met vernieuwende concepten en met regionale aantrekkingskracht. Tot slot, en ietwat tegenstrijdig, is er kritiek op de dominante aanblik van auto's, de verkeersdrukte en een matig voetgangersklimaat.

Volgens wethouder André Springveld moet vóór eind maart duidelijk zijn hoe initiatiefnemers en betrokken partijen gaan werken aan het versterken van het ondernemerscollectief in het centrum van Druten.