Afbeelding
Foto: Jan Hermens

Sprookjeskasteel van Maas&Walers

BENEDEN-LEEUWEN - Tom en Paulette van der Veld uit Beneden-Leeuwen bouwen met een vriendengroep aan een rijdend kasteel. De muren en torens zijn niet van steen, maar van papier-maché. En waarvan is dat papier-maché gemaakt? Precies! Van liters behanglijm en heel veel Maas&Walers.

Door Jan Hermens

"Die kranten hebben we aan de redactie van de Maas&Waler gevraagd," vertelt Tom. "Daarop kregen wij het verzoek mee te werken aan een verhaal over het bouwen van een carnavalswagen. Geen probleem natuurlijk."

In de garage van Tom en Paulette prijkt een deel van het kasteel in wording. "De torens staan in een andere garage, een paar straten verderop. De ruimte is wat beperkt, we werken dan ook in twee groepen. De mannen houden zich vooral bezig met de constructie en de muren van het slot, de vrouwen richten zich op de torens. Op de dag van de optocht voegen we de delen samen. We doen mee aan de jeugdoptocht in het Braoiersrijk, onze groep telt tien volwassenen en zeven kinderen. Een naam hebben we niet, misschien moeten we die volgend jaar maar eens bedenken."

"Met die zeven kinderen hadden we de zeven dwergen uit kunnen beelden" vult Paulette aan. "Nu is het thema sprookjes. We dachten in de richting van Disney, maar de kostuums die de kinderen al hadden sloten daar niet helemaal op aan, dus is het nu een sprookjeskasteel. Onze leus luidt: Zie ons hier lopen, we zijn uit een sprookje geslopen."

Dat lopen valt wel mee, althans voor de kinderen. "We maken de wagen zo dat er genoeg ruimte is voor de kinderen om op de kar te staan. Er zijn peuters van twee en drie bij, die kun je geen kilometers laten wandelen. In eerste instantie dachten we de wagen zelf te trekken, maar hij wordt toch tamelijk zwaar. Toine de Keijzer uit Dreumel leent ons een zitmaaier, in ruil voor een lekkere cake. Daar zijn we blij mee. De route is niet zo heel lang. Een zitmaaier beschikt over voldoende trekkracht voor onze wagen."

De Leeuwense vriendengroep bouwt voor de kinderen en geniet zelf van de gezellige avonden. Tom: "We zijn sinds december bezig, dat is niet erg lang, maar we liggen goed op schema. We moeten nog schilderen en straks de delen tot een geheel maken. Dat lukt allemaal wel voor 10 februari. Paulette en ik wonen nog geen jaar in Beneden-Leeuwen. Het bouwen is een prima manier om mensen te leren kennen. Samen gaas knippen en buigen, papier plakken en natuurlijk kletsen en lachen. Hartstikke leuk allemaal. We vieren straks voor het eerst carnaval in Lauwe. Voor de Tiroler avond is de oppas al geregeld. Alle feestlocaties zijn dichtbij, wel zo handig."

Carnaval zit Tom in het bloed. "Ik kom van oorsprong uit Limburg en heb al aan menig praalwagen meegebouwd. Carnaval, daar ben ik mee opgegroeid." Voor Paulette ligt dat anders: "Ik heb nog nooit carnaval gevierd. Dit wordt de eerste keer. Ik heb er zin in."

Als het sprookjesslot door de Leeuwense straten rolt, zijn de kranten keurig bedekt met vrolijke kleuren. "We geven het kasteel een mooi likje verf. Veel roze, op de torens wat blauw. Ik denk dat Doornroosje er zo zou willen wonen."

Afbeelding