Neobenauwden

'Kijk, de Waalkade staat wit', zei een politiek correcte, niet al te slimme man tijdens hoogwater. Blank mag niet meer. Te positief ten opzichte van zwart.

'Daarom ziet het hier zwart van het volk', grapte een omstander.

Hij werd weggehoond.

In een tijd waarin vrijheid van meningsuiting heilig verklaard is - je mag de paus een seniele sukkel noemen - worden steeds meer woorden in de ban gedaan.

Neobenauwden willen onze taal reinigen van woorden die 'als kwetsend ervaren kunnen worden'. De initiatieven komen meestal van personen of groepen waarvan verre voorouders onheus zijn behandeld. Behalve woorden moeten ook standbeelden en straatnamen wijken. Vreemd, want daardoor leer je niet van het verleden, maar wis je het.

Nu is blank aan de beurt. Prima. Een van de betekenissen van blank is kleurloos, dus eigenlijk moet iedereen blij zijn dat we van die stigmatiserende term zijn verlost.

Helaas heeft wit ook weer nadelen. De associaties zijn vaak negatief: lijkwit, wit begint, zwart wint... Dat geldt trouwens ook voor zwart: zwartkijker, zwart begint, wit wint.

Dit is nog maar het begin.

Neobenauwden geven steeds vaker zoveel lading aan een groepje gerangschikte letters dat de combinatie wordt verboden. Dat betekent uiteindelijk het einde van onze taal.

Slechthorenden eisen dat de naam dovenetel wordt geschrapt, visueel gehandicapten scheuren blindganger en blinde vink uit het braillewoordenboek. Nog even en mensen met obesitas smijten de complete Dikke van Dale op de brandstapel.

Neobenauwd politiebericht: 'In een straat die wij gezien het verleden van de naamgever niet kunnen noemen, op een huisnummer dat we uit piƫteit met genummerde slaven weglaten, heeft een mens zijn hand op de knie van een ander mens gelegd. De dader is voortvluchtig. Tips kunt u anoniem melden op onze geheime website.'