Een turnster van Fortis.
Een turnster van Fortis. Foto: A. v/d Donk

Vereniging in Beeld: Gym- en Turnvereniging Fortis

Plezier staat hoog in het vaandel

Door Anton Janssen

In deze rubriek halen wij verenigingen uit ons verspreidingsgebied voor het voetlicht. We belichten niet alleen de activiteiten, maar ook de plannen en de aandachtsvelden van de vereniging. In elke aflevering staat één vereniging centraal. Dit keer is dat Gym- en Turnvereniging Fortis uit Beneden-Leeuwen.


Fortis is met 250 overwegend jeugdige leden één van de grootste verenigingen in Beneden-Leeuwen. De gym- en turnvereniging staat aan de vooravond van het 40- jarig bestaan in 2019. De uitvoering in juni wordt de opening van jubileumactiviteiten. De Rosmolen is de thuisbasis met bijna elke avond en op zaterdag lessen. Specifiek is de ouder/peutergroep op woensdagochtend.

Grens van mogelijkheden

Anne Koolhout, zelf meer dan twintig jaar in de turnsport actief, is als trainster voor de groep volwassenen (13+) en als redacteur van het clubblad, een bezige bij. Ze legt uit dat Fortis op de grens van de mogelijkheden balanceert: 'De wachtlijst die we hadden, is voorbij maar rek is er niet. We willen nog een extra groep invoeren maar door de beperkte vrije uren in de sporthal lukt dat niet, en dreigt een ledenstop.'
Voor Fortis is de keuze reuze in de sport. De vereniging wil een stevige bijdrage aan het bewegen en de motorische ontwikkeling van kinderen leveren. Koolhout: 'Wij zien dat de lichamelijke ontwikkeling in het basisonderwijs een ondergeschoven kindje is en zien kansen daarop in te spelen.'

Mee-doe-lessen

Fortis is een vereniging waar het beleven van plezier hoog in het vaandel staat. De trainster: 'Het leveren van prestaties staat niet voorop. Onze focus ligt op recreatiesport. Met de wedstrijdgroep geven we talent extra kansen.' Via mee-doe-lessen kunnen belangstellenden twee keer per jaar aan de sport ruiken: in september instuif en in januari open huis. Fortis ziet het als haar taak motivator te zijn: ze wil kinderen stimuleren in de sport te leren. De turnsport blijft in ontwikkeling, vooral toestellen brengen een grotere diversiteit.

Anne Koolhout: 'De sluiting van het seizoen in juni gebeurt het ene jaar met een uitvoering en in het andere met clubkampioenschappen. Dit jaar is het uitvoering. De voorbereidingen zijn al begonnen. Elke turngroep levert een bijdrage, allemaal in het thema 'feest', waaronder de subthema's: Halloween, kerstmis en, voor de groep 13+, gayparade.