Hoogwater

Samen met mijn honden Saar en Body struin ik dagelijks door de natuur in de omgeving, vaak in de Afferdense en Deestse uiterwaarden.


Op het moment dat ik dit schrijf stromen de Afferdense en Deestse uiterwaarden voor de tweede keer onder water, terwijl het water van de eerste keer nog niet eens is verdwenen. Ik begin er een beetje van te balen. We zijn al wekenlang 'veroordeeld' tot wandelen op de dijk. Niet dat het een straf is, onze dijken zijn prachtig, evenals elke dag even naar een viertal reeën kijken die zich tijdelijk schuilhouden in een boomgaard aan de andere kant van de dijk.

Alleen, het is altijd zo druk op de dijk. Soms wil ik ongestoord wandelen zonder andere honden, fietsers of hardlopers tegen te komen. Gewoon rustig wandelen en niet steeds achterom hoeven te kijken of er een fietser aankomt.

Het was afgelopen week wel weer mogelijk om op de onverharde weg te lopen. Maar het leefgebied van de reeën en vele andere dieren stonden, en staan, nog steeds onder water. Deze dieren zoeken de hoger gelegen gebieden op en dan is de kans groot dat Saar of Body een ree opstoot. En helaas heb ik Body nog niet dusdanig onder controle, dat ze een eventuele achtervolging opgeeft als ik fluit.

Waar ik me deze hoogwater periode aan geërgerd heb zijn het aantal mediaberichten over dit onderwerp. Het kwam zelfs op het journaal dat de Waalkade onder water zou komen te staan. Is dat zo apart? In mijn herinnering is die zo vaak overstroomt, en nu is het ineens wereldnieuws?

Ook kwamen er oproepen om de uiterwaarden af te sluiten bij hoogwater. Hekken en borden moesten er geplaatst worden om de vele hoogwater toeristen en hun honden te weren.

Hart van Nederland kopte 'Drama in Heteren: 43 schapen verdronken door honden wandelaars'. In het eerste nieuwsbericht hierover viel te lezen dat het vermoeden bestond dat honden de schapen weleens opgejaagd zouden kunnen hebben. In alle volgende berichten waren loslopende honden al de daders. Ondanks dat niemand iets gezien heeft wordt een vermoeden neergezet als waarheid. Want zo werkt de (sociale) media. De waarheid is niet belangrijk, maar de sensatie en het aantal 'likes' des te meer.

Leven we nu echt in een tijd dat we blindelings een ravijn in lopen als er geen bord staat met 'pas op ravijn'. Kunnen we zelf niet meer nadenken? Of moet alles met borden en regeltjes geregeld worden?