Zal kasteel Het Hof met VR-bril weer te aanschouwen zijn?
Zal kasteel Het Hof met VR-bril weer te aanschouwen zijn? Foto: Hein van Houten

Maasbommel als toeristische trekpleister

MAASBOMMEL - Maasbommel mag zich sinds juni 2017 weer Hanzestad noemen. De gemeenteraad van West Maas en Waal heeft afgelopen donderdag het plan van aanpak Profilering Hanzestad Maasbommel 2017/2018 vastgesteld. In het plan worden de mogelijkheden toegelicht om Maasbommel als kleinste Hanzestad van Nederland op de kaart te zetten.

De benoeming van Maasbommel als Hanzestad biedt kansen voor het Land van Maas en Waal om meer landelijke bekendheid te krijgen. Het plan is de basis om in 2018 van start te gaan met de profilering. Ideeën die in het plan naar voren kwamen zijn: het ontwikkelen van een fietsroute, het samenstellen van lespakketten voor schoolkinderen, het ontwikkelen van arrangementen met ondernemers en de munt van Maasbommel.

Virtueel openluchtmuseum

In het plan stond ook het idee om Maasbommel binnen één jaar om te toveren tot een 'bescheiden virtueel openluchtmuseum'. Door de zichtbaarheid en sfeer van de 15e eeuw terug te brengen in het landschap, door middel van onder andere virtual reality en het aanpassen van het straatmeubilair, wil West Maas en Waal dit doel bereiken.

Hanzestad Maasbommel

In het verleden is Maasbommel een Hanzestad geweest. Dit blijkt uit het literatuuronderzoek van de Wijchense historicus Wim Kattenberg. Maasbommel was in het begin van de 15e eeuw aangesloten bij het Hanzeverbond. De steden van dit Hanzeverbond werkten samen waardoor er veel handelsroutes in Europa ontstonden.