Ruim drie ton terug in Drutense kas


DRUTEN - De gemeente Druten krijgt 375.000 euro teruggestort in de gemeentekas, zo bepaalde het Hof Amsterdam onlangs. Wethouder Michel Lepoutre reageerde ogenschijnlijk koel tijdens het wekelijkse persgesprek: 'Tja, het is wel geld dat we zelf hebben voorgeschoten en nu terugkrijgen, weliswaar ook nog met rente en vergoeding van de proceskosten.' Maar inwendig zal hij wel gegniffeld hebben.

Door Piet Zeeuwen

Waar gaat het over? In 2008 sluit de gemeente een contract met Unica Dura Vermeer (UDV) voor de aanleg van een installatie voor Warmte Koude Opslag (WKO), om daar alle nieuwe bedrijven op Westerhout-Zuid op aan te sluiten. Druten maakte voor het risico van de exploitatie van WKO drie ton over aan UDV. Het bedrag zou naar rato van het aantal nieuwe bedrijven die aangesloten werden op de WKO aan de gemeente worden terugbetaald.

Rechtszaak

En toen ging het fout; eind 2008 kwam de crisis, en de aanleg van de WKO kon niet doorgaan. In het contract van de gemeente met UDV was daarin niet voorzien, en UDV zag geen reden om de drie ton aan de gemeente terug te betalen. Lepoutre daarentegen redeneerde: Geen exploitatie van de WKO, dus ook geen sprake van exploitatierisico. En aangezien het niet mogelijk bleek de kwestie onderling naar tevredenheid af te handelen, volgde een rechtszaak.
Voorzichtigheidshalve ging de Drutense schatkistbeheerder er vanuit dat er minimaal 200.000 euro terug te krijgen zou moeten zijn. Nu wordt het, na het arrest van het Hof, dus een dikke 375.000 euro. 'Dit is gunstig voor de grondexploitatie van Westerhout-Zuid, toch een voordeel van 175.000 euro', aldus Lepoutre.