Zoon Willem brengt de maaltijden rond.
Zoon Willem brengt de maaltijden rond. Foto: Aafke Labout

Koken voor buurtbewoners, de gewoonste zaak van de wereld

BEUNINGEN - Het begon met eens per week een maaltijd bereiden voor alleenstaande en/of oudere mensen in de buurt. Inmiddels kookt Annemieke Gerrits dagelijks voor een vaste groep buurtbewoners die daar behoefte aan heeft. Zoon Willem bezorgt de maaltijden aan het eind van de middag aan huis. Op die manier fietst hij zijn zakgeld bij elkaar.

Door Aafke Labout

Ook met kerst staat Annemieke boven de potten en pannen om een lekkere maaltijd te bereiden. Voor deze gelegenheid staan er drie gangen op het menu. 'Juist in deze tijd van het jaar is het mooi wanneer je zoiets voor anderen kunt doen. Ik zal de laatste zijn die zegt 'vandaag kook ik niet'. Hoewel er ook in het gezin momenten zijn dat het niet uitkomt, streeft Annemieke ernaar elke dag een maaltijd te bezorgen.

Hobbykok

Het initiatief komt voort uit een oproep van stichting perspectief, nu zo'n drie geleden, waarin hobbykoks werden gezocht die eens per week een maaltijd wilden bereiden voor mensen die hulp nodig hadden.'Het leek me een mooie manier om iets voor anderen te kunnen betekenen', legt Annemieke uit. 'En als je toch dagelijks voor je gezin kookt, dan is het een kleine moeite om wat extra's te maken. Men eet letterlijk wat de pot schaft.'
Dat varieert van stamppot tot aardappelen, vlees en groente. Incidenteel staan er andere gerechten op het menu, zoals nasi, 'omdat een ouder echtpaar dat zo lekker vindt'. 's Avonds ontvangen de afnemers een berichtje met de maaltijd van de dag erop. Hiervoor kunnen zij zich dan aanmelden. De maaltijden kosten 5 euro, inclusief bezorging, daarmee zijn de kosten net gedekt. Op vrijdag staat er visgerecht op het menu, en dat is wat prijziger. 'Gelukkig is er sinds kort een visboer die dit financieel mogelijk maakt', zegt de Beuningse trots.

Toekomstplannen

Het is Annemiekes wens om in de toekomst meer mensen van een gezonde, dagverse avondmaaltijd te kunnen voorzien. 'Komend jaar willen we dat idee verder vorm gaan geven. Daarvoor moeten we echter wel op zoek naar een grotere werkruimte. Mijn keuken is niet groot genoeg om meer maaltijden te maken. Ook dien ik de nodige certificaten te behalen en moet ik startkapitaal bijeen krijgen. Mijn grote droom is uiteindelijk een foodtruck aan te schaffen waarmee ik mensen in de hele gemeente kan bedienen', besluit Annemieke. Voor meer informatie over Buurtkeuken Beuningen of het doorgeven van tips om de toekomstplannen van Annemieke te realiseren, neem contact op via tel. 06-24 82 38 01.