Kerststallen expositie in Judocuskerk

HERNEN/LEUR - De H. Judocuskerk Hernen-Leur bestaat volgend jaar 125 jaar. Vlak voor het jubileumjaar 2018 is er in de kerk een kerststallenexpositie samengesteld. Een commissie bestaande uit Henk Beaart, Tini van Dreumel en Piet van Kerkhof is erin geslaagd een zeer mooie, boeiende tentoonstelling van kerststallen bij elkaar te krijgen. De prachtige parochiekerststal uit het begin van de vorige eeuw, van Duitse makelij en vervaardigd door L. Hessing, is natuurlijk een van de pronkstukken. Van deze vorig jaar zorgvuldig gerestaureerde beeldengroep ontbreekt helaas de zo karakteristieke 'Knikengel'. Een ook uitermate fraaie kerststal om bij weg te dromen is de 'Jos van Minderhout'-kerststal. Deze Beierse kerstgroep werd door de dit jaar overleden pastoor Jos van Minderhout aan de parochie geschonken en bestaat uit 60 beweegbare beeldjes in traditionele klederdracht.

Door Piet Zeeuwen

Geleende kerstballen

Het leek de werkgroep leuk om kerststallen uit de regio te lenen ter verfraaiing van de tentoonstelling. Daarvoor werd een oproep gedaan in de regionale pers. Aanvankelijk leverde de oproep weinig reacties op. De werkgroep had bijna de moed opgegeven, toen plotsklaps de aanbiedingen binnenkwamen. Begin december stond de teller op een aanbod van maar liefst 120 kerstgroepen. Hiervan kunnen er zo'n 60 geplaatst worden. Aldus is er in de Judocuskerk een verzameling van grote tot uiterst kleine beeldengroepen te zien, vervaardigd uit de meest uiteenlopende materialen, van eenvoudige tot ware meesterwerkjes. De kerststallen zijn afkomstig uit diverse landen. Een wel heel bijzondere is de Maaskant kerststal die beschikbaar is gesteld door de parochie van Overasselt.

De expositie wordt opgesteld in de in kerstsfeer versierde monumentale Judocuskerk in Hernen. Openingstijden: 24 december voor en na de gezinskerstviering van 19.00 uur, eerste kerstdag voor en na de hoogmis van 11.00 uur en van 12.00 tot 16.00 uur en tweede kerstdag van 12.00 tot 16.00 uur. Op 1 januari vanaf 11.00 uur.