Uit de kom

Een goudvis voelt zich niet lekker en gaat naar de dierenarts. Die zegt meteen bij binnenkomst: "Aha, ik zie het al! Uit de kom!"

Een collega van mij vertelde deze mop tot vervelens toe. Hij moest er zelf steeds weer enorm om lachen. Deze week moest ik weer aan hem denken door een gebeurtenis die in eerste instantie ook op een grap met een goudvis in de hoofdrol leek.

Een politieagent komt een viswinkel binnen en sommeert de eigenaar voor de goudvis in de etalage een groter aquarium aan te schaffen. Het welzijn van de enige levende vis in de zaak zou in de kleine kom onder de maat zijn. Geen grap, echt gebeurd in Oldenzaal.

Dit incident staat niet op zichzelf. De Vissenbescherming heeft een basisschool in Budel eerder dit jaar opgedragen de goudvis van groep vier in een grotere bak te huisvesten. De dierenorganisatie deed de zaak telefonisch af na een tip dat de vis alleen om zijn as kon draaien. Eerder dit jaar vroeg de Partij voor de Dieren in de Tweede Kamer om een algeheel viskommenverbod, zoals dat in Duitsland al bestaat.

De komkwestie zal ons volk splijten en discussies rond het hoofddoekje, het genderneutrale toilet of Zwarte Piet doen verbleken. Voor- en tegenstanders slijpen de messen nu al op sociale media. De politie moet van de ene helft boeven gaan vangen, de andere helft vindt dat er een einde moet komen aan deze zinloze dierkwellerij. Natuurlijk geven talkshows binnenkort ruim baan aan vooral extreme meningen. Schuimbekkende voor- en tegenstanders zullen elkaar niet eens horen.

Dat is triest. Het wezen van de mens is het verwerven van inzichten. Dierenartsen hebben het al jaren over veel te kleine viskommen waarin goudvissen massaal sterven door stress, zuurstofgebrek en vervuiling. Dat wetende kun je toch met goed fatsoen geen vissenkom meer kopen. De basisschool in Budel gaf het goede voorbeeld. Het team had juist een goudvis in de klas om de leerlingen bewust te maken van dierenwelzijn. Om ze te leren dat huisdieren 100 procent afhankelijk zijn van hun verzorgers. Daarom is de vis verhuisd naar een ruim aquarium van een ouder. De kinderen is uitgelegd waarom Moby Dick weg is, een mooie levensles. Helaas zal in de grotemensenwereld minder verstandig met de komkwestie worden omgegaan. De viskom wordt waarschijnlijk verheven tot nationaal cultureel erfgoed en dat laten we ons niet afpakken. Door niemand.