Taalvrijwilligers van het Digi-Taalhuis.
Taalvrijwilligers van het Digi-Taalhuis. Foto: Sandra Jansen

Certificaat voor vrijwilligers Digi-Taalhuis

BENEDEN-LEEUWEN - Het Digi-Taalhuis is precies één jaar open. In totaal hebben zestien taalvrijwilligers de basistraining 'Taal voor het leven' succesvol afgerond. Op 30 november ontvingen de laatste zes vrijwilligers hun certificaat.

Het Digi-Taalhuis is gevestigd in de Bibliotheek Beneden-Leeuwen. Laaggeletterden kunnen op deze locatie terecht voor advies en hulp bij taalvragen. Tegelijkertijd kunnen taalvrijwilligers er terecht met al hun vragen over de begeleiding van hun deelnemer. Het Digi-Taalhuis is een educatief samenwerkingsverband, waarbij de verschillende samenwerkende partners hun aanbod in een actieve taalsamenwerking op elkaar afstemmen. In het eerste jaar zijn al 58 laaggeletterden gevonden.

In Nederland is laaggeletterdheid een van de grootste maatschappelijke problemen. In de gemeente West Maas en Waal ligt het aantal laaggeletterden tussen de elf en dertien procent.

Laaggeletterdheid

Onder laaggeletterdheid wordt het onvoldoende kunnen lezen, schrijven, rekenen en omgaan met alledaagse technologie verstaan. Zo hebben laaggeletterden bijvoorbeeld moeite met het lezen van een brief van de school van hun kinderen, of een brief van de gemeente. Laaggeletterden vinden moeilijker een baan en voelen zich minder gezond. Laaggeletterdheid komt voor in alle lagen van de bevolking. Om laaggeletterden te helpen is het Digi-Taalhuis gestart. Het Digi-Taalhuis is te bezoeken op maandag van 10.45 tot 11.45 uur en op woensdagen van 09.00 tot 12.00 uur.