Bezoekers staan zondag oog in oog met de hogere en lagere klasse.
Bezoekers staan zondag oog in oog met de hogere en lagere klasse. Foto: John van Gelder

Dickens is zichtbaar, hoorbaar en voelbaar

DRUTEN - 'Warme broodjes, warme broodjes!' Het is markt. De bakker prijst luidkeels zijn waren aan. Even verderop ligt verse vis, compleet met kop en staart. En dan die mooie rode appels. Een straatjongen met een platte pet en een broek met gaten kijkt er verlekkerd naar. Hij heeft honger. Komende zondag zijn dit soort taferelen in Druten te aanschouwen, tijdens de zevende editie van het Dickens Festijn.

Door Jan Hermens

Het leven in het negentiende-eeuwse Londen was kleurrijk. De welgestelden toerden in hun rijtuigen door de stad, de allerarmsten vochten elke dag opnieuw een strijd om het bestaan. De grote Britse auteur Charles Dickens schetst als geen ander hoe het er in Victoriaans Engeland aan toe ging. Zijn beroemde verhaal A Christmas Carol komt zondag 10 december in Druten tot leven. Vanaf 11.00 uur kunnen bezoekers zich onderdompelen in een hartverwarmende kerstsfeer. Hoe meer mensen verkleed naar Druten komen, hoe mooier.

Bezoekers treffen er meer dan dertig prachtige taferelen die de tijd van toen weergeven. Wat te denken van een heuse mijn? In de eeuw van Dickens zwoegden heel wat mannen diep onder de grond, om letterlijk in het zweet des aanschijns hun dagelijks brood te verdienen. De industriële revolutie was in volle gang, de stoommachines in de fabrieken schreeuwden om steenkool. En wie kolen stookt, moet zijn schoorsteen laten vegen. Ongetwijfeld ontmoeten bezoekers tijdens het Dickens Festijn minstens één beroete man of vrouw met een ruige borstel.

Stemmige klanken

De kerstsfeer is zichtbaar, voelbaar en hoorbaar op 10 december. Vierendertig koren en orkesten, met in totaal 852 muzikanten, omlijsten het festijn met stemmige klanken. Precies zoals dat in het Londen van 1850 ging. Op een straathoek zingt een koor over de blijde geboorte, even verderop jubelt warm koper over sterren en herders.

Ondertussen maalt de molenaar graan, telt de heer Op den Penningh zijn dukaten en verhandelt een louche veilingmeester kunst en kitsch tegen elk aannemelijk bod. Een broeder loopt onverstoorbaar te brevieren. Wie even bij wil komen van alle gedruis, kan uiteraard in een taveerne terecht. Ook op straat zijn versnaperingen verkrijgbaar: een glaasje glühwein of een gerookte paling, met kop en staart.

Het Dickens Festijn begint om 11.00 uur en eindigt rond 17.00 uur. De entree bedraagt 3 euro per persoon. Kinderen tot en met twaalf jaar mogen gratis mee.