Ouderdomskwaal

Wie zich afvraagt waarom jongeren maar mondjesmaat interesse kunnen opbrengen voor (lokale) politiek moet eens naar de Beuningse lijsttrekkers bij de komende verkiezingen kijken. Pak alvast maar een leesbril.

Het Beuningse CDA laat Pim van Teffelen voor het eerst de kar trekken. Wie denkt dat hij daarom dus wel een veelbelovende, jonge hond moet zijn, komt bedrogen uit. De beste man plakt al veertien jaar op het gemeentepluche en zag zelfs in 2011 al Abraham.

De Partij van de Arbeid maakt het nog bonter door Sijmen Versluijs naar voren te schuiven als lijsttrekker.

De man was in de jaren '80 al wethouder voor die partij en is dus alles behalve piep. Maar ja, van de PvdA moeten we allemaal langer doorwerken, dus ook Sijmen.

De VVD heeft zelfs na acht jaar nog plezier in zestiger Henk Plaizier en ook GroenLinks houdt vast aan Frans Houben, een man die inmiddels zo met het meubilair van de raadszaal is vergroeid dat ze 'm nog net niet afstoffen.

De vernieuwing moet u ook niet verwachten van Beuningen Nu en Morgen. Daar is de 60-jarige Piet de Klein de aanvoerder.

Weliswaar voor het eerst, maar hij heeft er naast vele jaren in de raad ook al acht jaar wethouderschap op zitten.

Alleen D66 kiest voor vernieuwing, door in haar jonge bestaan voor de tweede maal Roel Kuppens naar voren te schuiven als lijsttrekker. Roel huppelt met zijn 40 lentes richting de midlifecrisis, maar staat in dit gezelschap te boek als het broekie.

Wie van nieuwkomer SP een fris, jong geluid had verwacht of iets lekker geks als een vrouwelijke lijsttrekker, moet genoegen nemen met een 61-jarige socialist die zich vooral met ouderenwerk bezighield.

Het is geen wonder dat de raadszaal rolstoel- en rollatorvriendelijk is en er een ringleiding is voor mensen met gehoorproblemen.

Al zijn wel meer Beuningse politici daar mee behept, maar dat heet dan selectief doof.