De HVB-lopers die op 5 mei het bevrijdingsvuur naar Beuningen brachten.
De HVB-lopers die op 5 mei het bevrijdingsvuur naar Beuningen brachten. Foto: HVB

Vereniging in Beeld: Hardloop Vereniging Beuningen

Winterfit én klaar voor de piste

Door Anton Janssen

In deze rubriek halen wij verenigingen uit ons verspreidingsgebied voor het voetlicht. We belichten niet alleen de activiteiten, maar ook de plannen en de aandachtsvelden van de vereniging. In elke aflevering staat één vereniging centraal. Dit keer is dat Hardloop Vereniging Beuningen.


Bij de in 2008 opgerichte Hardloop Vereniging Beuningen (HVB) staat sportief bezig zijn centraal. De club telt 160 leden, en het leveren van prestaties is ondergeschikt: de hardlopers beleven plezier op ieders niveau. De vereniging heeft geen eigen clubhonk: ze deelt het clubhuis aan de Blatenplak 53 in Ewijk, tot wederzijdse tevredenheid, met Tennisvereniging Ewijk. Deze locatie is de uitvalsbasis voor de hardloopsessies op maandag-, dinsdag- en woensdagavond én op woensdagochtend. De trainer van elke groep zet een leuk parcours uit dat ieder op zijn eigen tempo aflegt.

De vereniging heeft ongeveer tien looptrainers, aangestuurd door hoofdtrainer Anton Middel. HVB kan voor ondersteuning op vrijwilligers rekenen. Vier keer per jaar wordt een seizoensloop gehouden. Daarbij start ieder op een ander tijdstip, met als doel op ongeveer hetzelfde moment over de eindstreep te komen. Deze seizoenslopen zijn voor iedereen toegankelijk.

Hardloopfestiviteiten

Voorzitter Frank van de Graaf: 'Onze niet-prestatiegerichte club heeft ook enkele lopers die proberen zo snel mogelijk te zijn. Gijs van den Hurk is het meest sprekende voorbeeld: hij hoort in zijn leeftijdsgroep tot de besten van het land. Ook aan hardloopfestiviteiten doen we mee. Bij de Zevenheuvelenloop hadden we op zaterdag dertig leden aan de start en op zondag veertig.' De club organiseert jaarlijks ook de 5 mei fakkeltocht, om het bevrijdingsvuur van Wageningen naar Beuningen te brengen.
'Op zaterdag houden we regelmatig een duurloop. Dan gaan we bijvoorbeeld naar de Mookerheide of de Veluwe. Om ons breder te oriënteren doen we ook aan winterfit trainingen, als voorbereiding op wintersport. Die trainingen willen we met andere onderdelen door het jaar heen uitbreiden, zodat de nadruk minder op de langere afstanden ligt', legt Van de Graaf uit.

Bij HVB zijn vrouwen in de meerderheid, en ligt de gemiddelde leeftijd op ongeveer vijftig jaar. Voor de vereniging is groei geen doel op zich. De aanwas van de eerste jaren is voorbij, maar nieuwe leden zijn natuurlijk van harte welkom. De club gaat nu bezig met het smeden van plannen voor het tienjarig bestaan in 2018. Meer informatie: www.hardloopverenigingbeuningen.nl.