Burgemeester Verheijen en Van Riswijk.
Burgemeester Verheijen en Van Riswijk. Foto: Gerard Worm

Gemeenteraadsverkiezingen 2018

Partijen en samenwerking

Door Patrick Huisman


De komende maanden besteden we iedere week aandacht aan de gemeenteraadsverkiezingen. Binnenkort de belangrijkste thema's voor de komende jaren, maar eerst even een fout herstellen van vorige week.

Want daarin werd vermeld dat we in Druten wat betreft partijen de Dorpslijst Druten hebben en dat is natuurlijk een enorme fout, dat moet natuurlijk Kernachtig Druten zijn. Met die naam sorteren zij trouwens misschien al een beetje voor op een fusie van Wijchen en Druten, want één van de partijen daar heet Kernachtig Wijchen en die beide partijen hebben ook regelmatig contact.

Samenwerken

Dat geldt op een iets andere manier ook voor Sociaal Maas & Waal. Zij begonnen in West Maas en Waal, maar inmiddels heeft het voormalige Akkoord'94 zich nu ook omgevormd tot Sociaal Maas en Waal.

Daarnaast was het altijd al zo dat bijvoorbeeld de afdelingen van het CDA in Druten en West Maas en Waal al intensief samenwerkten. Of er op dat vlak iets staat te gebeuren is nog afwachten, want in Druten heeft men de laatste keer geen zetel bemachtigd. Dat geldt ook voor de VVD. Het is nog niet duidelijk of die partijen toch weer een poging wagen.

Dit soort samenwerkingen tussen partijen in Druten en West Maas en Waal waren er ook omdat die partijen eigenlijk verwachten dat deze gemeenten ooit een samenwerking zullen aangaan in welke vorm dan ook. Met de keuze voor een vrij jonge burgemeester in West Maas en Waal die van zelfstandigheid meteen een speerpunt lijkt te maken is dat idee weer verder weg dan ooit.

Nieuwe partijen

Dan nog even wat betreft nieuwe partijen. In wat grotere steden gaan de PVV en 50plus proberen zetels te verwerven, maar het ligt niet voor de hand dat dit in Beuningen, Druten of West Maas en Waal gaat gebeuren. Overigens kan het met dit soort partijen -of hele andere die wij nu nog niet kennen- best zo zijn dat ze zich op de laatste dag melden en dat is 27 december, dus er is nog tijd.