Bestaande huurwoningen van De Kernen in Horssen.
Bestaande huurwoningen van De Kernen in Horssen. Foto: John van Gelder

Woningstichting wil ook in Horssen nieuwbouw


HORSSEN - Een erfenis van ex-minister Stef Blok is de indeling van Druten, en Wijchen, bij de woningmarktregio Arnhem-Nijmegen. Die gemeenten vallen buiten het kerngebied van Woonstichting de Kernen, welke vooral opereert in de Bommelerwaard en West Maas en Waal. Dat houdt in dat de Kernen in Druten niet meer mag bouwen, want volgens de nieuwe woningwet mogen woningbouwcorporaties niet investeren in nieuwbouw buiten hun kernregio.

Door Piet Zeeuwen

Dat betekent in feite dat de Kernen in Horssen, waar zij 89 woningen verhuurt, alleen nog maar mag beheren, onderhoud plegen, maar geen nieuwbouw mag plegen. De woningstichting gaat een ontheffingsverzoek indienen tegen dit nieuwbouw-verbod. 'Want', zo stelt de Kernen, 'we zijn al meer dan veertig jaar actief in Horssen, we zijn er maatschappelijk verankerd en voelen ons verantwoordelijk voor de volkshuisvesting. Als we niet meer mogen investeren in nieuwbouw raakt ons woningbezit verouderd en zijn we onvoldoende in staat om aanbod af te stemmen op de veranderende vraag.'

De huurders in Horssen, vertegenwoordigd in een bewonerscommissie, ondersteunen de ontheffingsaanvraag. De Kernen vroeg dat ook aan het Drutense college van B&W, en ook de Drutense bestuurders ondersteunen het ontheffingsverzoek. Het wordt dus afwachten hoe het Ministerie van Binnenlandse Zaken zal gaan reageren. Spannend voor de Kernen, het college van B&W én menig Horssenaar.