Afvalbeleid

De gemeente Beuningen noemde haar nieuwe restafvalbeleid in september nog een succes. Dat was toen al een heel discutabel promotiepraatje en inmiddels blijkt het beleid bij het grofvuil te kunnen.

Afgelopen week werd namelijk duidelijk dat maar liefst 50 procent van de huishoudens "ineens" geen restafval meer heeft. En dat terwijl de hoeveelheid GFT- en plastic+-afval wel enorm is gestegen. Waarschijnlijk voelt zelfs de minst snuggere wethouder nog aan dat burgers niet willen betalen voor ieder zakje restafval dat ze moeten aanbieden op een plek die te ver lopen of fietsen is. Wij geven namelijk alleen om het milieu als het geen geld, tijd of moeite kost.

En doordat minder mensen restafval inleveren, komt er ook nog eens 60.000 euro minder binnen en ligt de afvalbegroting op de schroothoop. Sowieso bleek de laatste weken al in landelijke media dat het scheiden van plastic nauwelijks wat oplevert. Er zitten namelijk teveel verschillende soorten plastic bij elkaar, waardoor de gemiddelde afvalverwerker er alsnog niks mee kan.

Samengevat: het restafval komt overal terecht, behalve waar het moet, de financiën zijn een rommeltje en plastic scheiden is pure bezigheidstherapie. De enige logische conclusie is stoppen met deze ongein.

Dus wat doet de gemeente Beuningen? Uiteraard de kop in het zand en stug doorgaan. Beuningen dreigt nu met controleurs die hun neus in onze rommel komen duwen. Heeft de gemeente ooit van 'privacy' gehoord? En mag ik zo vrij zijn om te vragen wat al die controleurs precies gaan kosten? Laat staan hoe ze gaan bewijzen dat mijn buurman niet stiekem zijn ongesorteerde troep tussen mijn keurig gescheiden afval dondert?

Welke politieke partij gaat er iets aan doen of maakt het onderwerp van de verkiezingen? Niet één! En weet u waarom? We zitten in een regionale samenwerking en moeten door. Toch fijn dat Beuningen zo'n lekker zelfstandige gemeente is. Je zou bijna meer willen scheiden dan alleen afval…