A-capellakoor Face tijdens een gekostumeerde repetitie.
A-capellakoor Face tijdens een gekostumeerde repetitie. Foto: John van Gelder

In dit drieluik neemt de Maas&Waler een kijkje achter de schermen tijdens de voorbereidingen van het Dickens Festijn.

'Dickens is hartverwarmend'

Door Jan Hermens

DRUTEN - Passanten horen het pure geluid van menselijke stemmen, zonder microfoons, versterkers of begeleidende instrumenten. Het is a capellakoor Face.

'Toen het Dickens Festijn nog niet officieel bestond, deed Face al mee', vertellen koorleden Peter van Dreumel en Hans Busser. 'Thea Hendriks vroeg destijds of we in de Hogestraat wilden komen zingen. Uit het initiatief van de bewoners van de Hogestraat is het Dickens Festijn gegroeid.'

Britse carols

Face is van meet af aan elk jaar present geweest. 'We genieten enorm van die dag, het is echt een uitje voor de leden. We steken ons uiteraard in passende kledij en brengen meerstemmig traditionele Britse carols ten gehore, maar ook modernere kerstliedjes. Omdat we alles a capella en zonder versterkers zingen, moeten bezoekers geconcentreerd naar ons luisteren. Wat wij doen sluit mooi aan bij de tijd van Charles Dickens. Hilversum 3 bestond nog niet, ieder zong zijn eigen lied. Gewoon, op straat, zonder poespas.'

Theater

In 2016 hadden leden van Face een theateract ingestudeerd. Een aantal vrouwen streed voor het vrouwenkiesrecht. 'Dit keer houden we het bij zingen.

Optreden

We staan bij 't Anker in de Hogestraat en treden op van 11.30 tot 14.00 uur. Er doen dit jaar maar liefst 852 muzikanten mee aan het Dickens Festijn, echt geweldig. We vinden het elk jaar mooier, kleurrijker en sfeervoller. Het is voor ons een feest om erbij te zijn. We hebben best wel eens staan blauwbekken op straat, maar dat geeft niet.

Dickens

Al zijn handen en voeten koud, het Dickens Festijn zelf is ongelooflijk hartverwarmend. Alle leden van Face kijken uit naar 10 december!"