Braaf Beuningen

Beuningen en burgemeesters, het blijkt een zaak van uitersten. De een was na een kwart eeuw nog niet weg te branden, de ander maakt zijn eerste termijn niet eens af.

Carol van Eert verruilt Beuningen dus voor Rheden, wat toch voelt alsof je vriendin je verlaat voor een oudere man. Rheden is wel een stukje groter, wat dus ook meer ping-ping oplevert, zodat Carol eindelijk een echte ambtswoning kan inrichten en niet hoeft te bivakkeren in een inderhaast opgeruimde dependance naast het gemeentehuis.

En toch, Rheden? Het is een prachtige plek, maar ik heb er nog geen spannend gevoel bij. En na bijna zes jaar in ongeveer de meest saaie gemeente van Nederland zou je denken dat Van Eert toe is aan afwisseling.

Of zou u Beuningen een Maas en Waalse metropool willen noemen? Nou vooruit, we geven weleens iets teveel geld uit, maar verder? Is er hier een veiligheidsprobleem met drugslabs? Wordt Beuningen overspoeld door leden van één of andere motorclub? Veel crimineler dan een inbraakgolfje wordt het niet.

Dus na één termijn heeft Carol het kunstje wel gezien: hij is toe aan wat groters. Wie weet is hij na Rheden wel klaar voor de Randstad…

Boeiender is hoe we het probleem van een Burgemeesterloos Beuningen gaan oplossen met de verkiezingen in aantocht. Want Carol gaat op 11 januari al aan de slag in Rheden en voor die tijd hebben wij geen nieuwe burgervader gevonden. Of moeder.

Want ja, kunnen we met de gemeenteraad afspreken dat het dit keer een vrouw moet worden? Dat zou misschien heel wat tijd, geld en vaag omrande profielschetsen besparen. Bel Corry van Rhee, die heeft vanaf december toch niks meer te doen in West Maas en Waal en kan prima waarnemen. Ze hoeft niet te vrezen voor agriterreur of imagoschade. In Beuningen is alles braver, zelfs de VVD-fractie.