Raadzaal gemeente West Maas en Waal tijdens de grote DigiTaalStrijd.
Raadzaal gemeente West Maas en Waal tijdens de grote DigiTaalStrijd. Foto: Reinier Jansen

Gemeenteraadsverkiezingen 2018:

De huidige gemeenteraad

Door Patrick Huisman

De komende maanden besteden we iedere week aandacht aan de gemeenteraadsverkiezingen. Binnenkort de belangrijkste thema's voor de komende jaren, maar eerst nog wat meer uitleg over de gemeenteraad zelf.


In Beuningen heeft de gemeenteraad eenentwintig raadsleden en in totaal zes partijen. De grootste fractie is Beuningen Nu en Morgen met negen zetels. CDA en D66 hebben beide drie zetels en GroenLinks, PvdA en de VVD ieder twee zetels. Beuningen Nu & Morgen en D66 vormen samen de coalitie. Dat is pas sinds de laatste verkiezingen zo, toen D66 van niets met drie zetels in de raad kwam.

De verwachting is dat het landschap er nu weer anders uit komt te zien in de raad, omdat de SP voor het eerst gaat meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Beuningen. Gezien het stemgedrag landelijk is het aannemelijk dat de partij met minimaal één zetel in de raad komt.

Druten

In Druten is de gemeenteraad, die zeventien leden telt, om twee redenen vrij bijzonder. Allereerst is er geen enkele lokale afdeling van een landelijke partij vertegenwoordigd. Dat komt zelden voor.
Ten tweede is eigenlijk de hele raad, met uitzondering van de partij Sociaal Maas & Waal, ook de coalitie. Dat betekent dat de Kernachtig Druten, de Samenwerkende dorpslijsten en Welzijn Druten de wethouders leveren en de Seniorenpartij Druten een soort gedoogsteun geeft. Dat zorgt uiteraard voor minder discussie in de gemeenteraad. In Druten is nog weinig bekend over eventuele nieuwe partijen die meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen.

West Maas en Waal

Ook in West Maas en Waal zijn het vooral lokale partijen die in de zeventienkoppige gemeenteraad zitten. Net als in Druten zitten hier zelfstandige dorpslijsten in de raad, die na de verkiezingen samenwerken als één fractie. Daarnaast hebben ook CDA, SP en VVD raadszetels. De lokale partij Sociaal Maas & Waal, die ook in Druten meedoet, heeft als basis het gedachtegoed van met name de PvdA en GroenLinks. De coalitie bestaat uit de Federatie Dorpslijsten en de VVD. Ook in West Maas waal hebben zich nog geen nieuwe partijen gemeld.