Druten rooit zieke essen

DRUTEN - De gemeente Druten is momenteel druk met het rooien van zieke essen. Net zoals in heel Europa worden momenteel veel essen aangetast door een schimmelziekte. Deze 'essentakziekte' veroorzaakt het afsterven van takken, en veel bomen overleven dit niet. Omdat vallende takken gevaar kunnen opleveren, wordt er haast gemaakt met het kappen van zieke exemplaren.

Door Piet Zeeuwen

Essen zijn streekeigen bomen in het land van Maas en Waal. Alleen al in Druten staan er zo'n 600 essen langs wegen, en in het Drutens Bosje bestaat het bomenbestand voor ruim een derde deel uit essen. De zieke bomen worden nu gerooid. Verantwoordelijk wethouder Michel Lepoutre: 'Het gaat voornamelijk om ad-hoc oplossen, waarbij vaak snelle actie dringend is, omdat zieke bomen een gevaar kunnen opleveren.' Dat gevaar zit 'm in vallende takken van de essen langs wegen en paden en totaal omvallende bomen in bosjes en beplantingen.
De gemeente gaat regelmatig controles uitvoeren; de visuele mate van aantasting bepaalt of de es gekapt gaat worden of alsnog een kans krijgt. Lepoutre schat in dat er in totaal zo'n 300 essen gerooid zullen worden, 200 langs wegen en paden en een dikke 100 in het Drutens bosje. In geval van 'duurzame standplaatsen' worden de gekapte exemplaren vervangen door nieuwe jonge bomen. 'Vooralsnog zijn dat geen essen', aldus Michel Lepoutre.