Een eerdere expositie van de Historische Werkgroep Altforst.
Een eerdere expositie van de Historische Werkgroep Altforst. Foto: Willie Janssen Steenberg

Vereniging in Beeld: Historische Werkgroep Altforst

Vastleggen voor het nageslacht

Door Anton Janssen

In deze rubriek halen wij verenigingen uit ons verspreidingsgebied voor het voetlicht. We belichten niet alleen de activiteiten, maar ook de plannen en de aandachtsvelden van de vereniging. In elke aflevering staat één vereniging centraal. Dit keer is dat de Historische Werkgroep Altforst.


Altforst is een relatief klein, maar vooral levendig dorp met een hechte gemeenschap. Sinds 2012 is de Historische Werkgroep Altforst (HWA) druk met het vastleggen van de historie van het dorp. De werkgroep, die een eigen ruimte in Dorpshuis De Uithof heeft, hecht grote waarde aan het digitaal vastleggen van de historie. Elk jaar wordt een expositie rond een thema georganiseerd. Dit jaar kunnen bezoekers op zondag 26 november tussen 13.00 en 17.00 uur kijken naar informatie over de vijftig jaar geleden opgerichte voetbalvereniging AAC én over de ruilverkaveling tussen 1950 en 1960.

Impressie van vroeger

Karin van Teeffelen, Herman Janssen en Willie Janssen Steenberg vormen bij HWA de harde kern. Ze zijn enthousiast over de voorbereidingen: 'We beschikken voor wat betreft AAC over een onvoorstelbare hoeveelheid materiaal. Wijlen Henry van Gruijthuijsen verzamelde alle wetenswaardigheden over de periode tot 2007. Zijn wedstrijdverslagen en krantenknipsels zijn een genot om te lezen', aldus de drie. Gesprekken met oude inwoners zijn voor HWA speciaal: 'We laten mensen hun verhaal vertellen. Dat levert leuke impressies op over hoe het vroeger was in Altforst. Het uitwerken en monteren van de gesprekken is echter tijdrovend.'
De ruilverkaveling is een tweede onderwerp dat in de expositie aan de orde komt. In de vijftiger jaren heeft de ruilverkaveling veel voor Altforst betekend. Ontsluiting, mechanisering, ontwatering en verplaatsing van enkele boerderijen zorgden voor vooruitgang. Met de ruilverkaveling werd het isolement van het dorp opgeheven. Tijdens de expositie kan de uitvoering van de ruilverkaveling middels foto's, kaarten en ander materiaal worden teruggekeken.
De werkgroep heeft hoge verwachtingen van de komende expositie: 'Het is altijd een dag met de sfeer van een reünie. Hele families, kennissen en oud-inwoners halen hun hart op en verstevigen de onderlinge banden. Natuurlijk verandert ook ons dorp qua bevolkingssamenstelling, maar de samenhang blijft.'

Helpende handen

Voor de historische werkgroep geldt dat helpende handen meer dan welkom zijn. Voor meer informatie: www.altforst.info.