Rajco van der Sluijs
Rajco van der Sluijs Foto: John van der Sluijs

Rajco van der Sluijs raast met zijn buggy over de banen

MAASBOMMEL - De negentienjarige Rajco van der Sluijs is in zijn sport Rc buggy rijden Nederlands Kampioen. De sporter uit Maasbommel raast met zijn radiografisch bestuurbare offroad auto ook over banen bij Europese wedstrijden en wil steeds meer uit zijn 1/8 nitro buggy halen.

Door Anton Janssen


Van der Sluijs deed eerst aan BMX-fietsen. Hij trainde en reed wedstrijden samen met Merel Smulders uit Horssen. 'Toch vond ik het rijden met een buggy leuker. In die tijd was de nieuwe BMX-baan in Wijchen nog niet aangelegd. Was die er wel geweest, dan zou ik misschien wel in de BMX-sport actief zijn gebleven', aldus Rajco over de overstap.

Internationale wedstrijden

Intussen is Rajco al zeven jaar met buggy's bezig. Hij rijdt ook internationale wedstrijden, deed al drie keer mee aan het Europees Kampioenschap (EK) en was afgelopen zomer in Zweden. In eigen land hoort de buggyrijder bij de nationale top. Hij sloot het NK, na een serie van zeven races, af met het kampioenschap.

Concurrentie

In ons land zijn ongeveer 90 wedstrijdrijders actief. Die zijn verdeeld in hobbyrijders en sportsman rijders. Rajco zit in de sportsman-groep en is toprijder. Internationaal gezien is er veel concurrentie. Voor het EK waren er 250 inschrijvingen. Rajco doet het daar niet slecht: hij eindigt meestal bij de beste honderd. Samen met vader John is hij vaak bezig om hogere snelheden uit zijn buggy te halen en om prestaties te verbeteren.

Prestaties

De verrichtingen van Rajco op het NK waren dit jaar uitstekend. Van de zeven wedstrijden won hij er vier en na de voorlaatste race was hij al zeker van de titel. Rajco: 'Deze sport vergt veel van de buggy en ook van de rijder. Je maakt veel jumps en moet de buggy in de lucht sturen, het is een spannende bezigheid. Na een wedstrijddag zit je helemaal stuk. Je moet affiniteit met techniek hebben; concentratie en rust bewaren zijn belangrijk. Dat geldt ook voor het teamwork bij de pitstop.'
De buggyrijder heeft de opleiding vliegtuigonderhoud gevolgd en loopt nu stage voor een opleiding in de vliegtuigbouw. In het voorjaar hoopt hij klaar te zijn. Over een vervolgopleiding denkt hij na.
Ook in zijn sport wil hij zich verder ontwikkelen. Hij gaat in 2018 de Nederlandse titel verdedigen en wil internationaal stapjes vooruit maken om een plaats bij de beste 50 op het EK te veroveren.