Henk Megens en Nico van Swam.
Henk Megens en Nico van Swam. Foto: Fans de Nijs.

In het zadel voor kleur

BENEDEN-LEEUWEN - Een sportieve sponsoractie op 24 en 25 november moet zorgen voor financiƫle ondersteuning van het Toverbaltheater. Het wielerevenement 'In het zadel voor kleur' is bedoeld om geld in te zamelen voor het bekende theater, waar mensen met een beperking voor allerlei activiteiten terecht kunnen.

Door Ton van Hulst


Onder andere door veranderingen in de financiering van zorggelden is het theater in een wat benauwdere positie geraakt. Met acties als deze hoopt initiatiefnemer Nico van Swam het theater een financieel steuntje in de rug te geven. Hij vertelt: 'Bij het Toverbaltheater leren de medewerkers allerlei onderdelen van theater maken, en wordt ieder gewaardeerd. Helaas is de maatschappij steeds meer op het 'ik' gericht. Het Toverbaltheater legt de nadruk op de positieve kanten van mensen, en laat hen samenwerken aan mooie projecten, zoals decorbouw. Ze hebben al op diverse plekken in het land opgetreden, voor Joop van den Ende in DeLaMar in Amsterdam en al twee keer voor onze koning. Er is ook een restaurant en kledingverhuurbedrijf.'

'Het Toverbaltheater bestaat op 6 januari vijftien jaar, een mooi moment om nu deze actie te voeren. We werken samen met sportvereniging DSZ, die de organisatie deels voor zijn rekening zal nemen, en er zijn al aardig wat toezeggingen van bedrijven, ook van buiten Maas en Waal, die bijvoorbeeld een team of zelfs meerdere teams afvaardigen of anderszins een bijdrage leveren. Deze wielertweedaagse heeft zijn oorsprong in 1987, toen de eerste editie een groot succes werd. Daarna is er echter nooit meer een vervolg op geweest, tot nu toe. Vreemd, want het wielrennen in Maas en Waal laat de laatste jaren een duidelijk toegenomen belangstelling zien', aldus Van Swam.
Gezien de nu al vele positieve reacties, zowel wat betreft inschrijvingen als sponsoren, zou dit mogelijk uit kunnen groeien tot een jaarlijks gezellig en sportief evenement, waardoor ook nog eens het goede werk van het Toverbaltheater ondersteund wordt. Tijdens de twee avonden in de sportkantine van DSZ in Boven-Leeuwen worden er indoor twee afstanden 'verreden': 250 meter en 375 meter, door tweepersoons teams. Er zijn prijzen beschikbaar voor het snelste damesteam, het snelste herenteam, en voor de snelste individuele renner en renster. Inschrijven kost 100 euro per team. Aanmelden kan via www.inhetzadelvoorkleur.nl. Meer informatie via tel. 06-22 48 68 85.