Leden van theatergroep Plaet Gespeuld.
Leden van theatergroep Plaet Gespeuld. Foto: Lembo foto

Spectaculaire Maas en Waalse volksmusical 'Kaol Onder'


MAAS EN WAAL- De repetities voor de volksmusical 'KAOL ONDER' van theatergroep Plaet Gespeuld zijn al in volle gang. De musical vertelt het geromantiseerde verhaal van de watersnoodramp van 1926 in het Land van Maas en Waal en vooral de gevolgen daarvan. Het verhaal volgt in grote lijnen het boek 'Wee den Vergeetene' van Huub van Heijningen. Het belooft een veelbelovende en bijzondere volksmusical met een lach en een traan te worden.

Door Constance Moolhuijzen

De musical is geschreven door Leeuwenaar Antoon Hol die ook de regie in handen heeft. De algehele organisatie van theatergroep 'Plaet Gespeuld' is in handen van Gerard de Heuvel daarbij ondersteund door Wilma Peters en Trudy de Heuvel. De volksmusical is een enorme productie met maar liefst 23 spelers afkomstig uit geheel Maos en Waol. De diverse scenes zijn doorspekt met liedjes op bekende melodieën uit de sixties en seventies. Voor de muzikale ondersteuning zorgen de inmiddels befaamde 'Komkommers' .

De watersnood was een grote ramp voor Maas en Waal, maar werd door de overheid niet als nationale ramp erkend. Geen steun vanuit die hoek, Maas en Waal moest het zelf maar uitzoeken. De doorbraak van de Maas begon op een ijskoude Oudejaarsdag in Nederasselt. Hierdoor stond binnen afzienbare tijd heel Maas en Waal onder water. Het gevolg was dat de bevolking in allerijl moest vluchten. De bewoners van de Maaskant werden in Den Bosch en Tilburg opgevangen, die van de Waalkant zochten hun heil in Tiel, Arnhem en Nijmegen. Na terugkeer bleken er honderden woningen totaal verwoest te zin.
"Het verhaal zelf toont de puinhoop die de watersnood achterliet en de moeizame wederopbouw, er was immers geen geld. We volgen de pijn van de armen, de vergetenen, die alles verloren hadden door het verwoestende water. Hoe ze worstelden om boven te komen. In wisselende decors wordt het hele proces van de wederopbouw gevolgd, van de houten noodwoningen tot de waternoodwoningen en de woningen van de Schuytstichting. Een wederopbouw die maar liefst drie jaar duurde," aldus Antoon Hol.

Eenmalige voorverkoop

De eenmalige voorverkoop is op 18 november 2017 van 10.00 tot 12.30 uur in Zaal Gewoon ff Anders aan het Koningsplein 24 in Afferden voor de voostellingen in Afferden en op dezelfde dag van 14.00 tot 16.30 uur in het Historisch Museum, Pastoor Zijlmanstraat 3 in Beneden-Leeuwen voor de voorstellingen in Beneden-Leeuwen. Max. 6 kaarten per persoon. De entreeprijs bedraagt 16 euro per persoon.

De uitvoeringen zijn op 6, 7 en 8 april 2018 in Gewoon ff Anders in Afferden en op 20, 21 en 22 april 2018 in De Rosmolen in Beneden-Leeuwen.