Ware Waan

"Hoe vertel je iemand
Dat de aarde niet meer rond is
Dat de vogels niet meer vliegen
En de zon niet langer schijnt?"

Enfin u kunt de rest van De Waarheid zelf wel afmaken. Ik moest aan Marco Borsato's tranentrekkende pareltje denken toen ik in de Gelderlander een gesprek las met Vincent van Neerbos, de kersverse burgemeester van West Maas en Waal.

De man is euforisch over zijn benoeming. Het regende superlatieven, want alle puzzelstukjes vielen op z'n plaats: hij wilde dit altijd al, had ooit nog eens antikraak gewoond in een burgemeesterskamer en vergeleek 't zelfs met het behalen van zijn VWO-diploma.

Blijkbaar had niemand hem verteld dat de rest van Nederland druk bezig is met gemeentelijke fusies, herindelingen en allerlei varianten daarop? Zou deze laatste lichting PvdA'er niet weten dat je West Maas en Waal geen dienst bewijst met zelfstandigheid als doel op zichzelf?

Kennelijk niet echt, want op de vraag wat zijn grootste wapenfeit moet worden antwoordde hij: "Dat er geen twijfel of discussie over zelfstandigheid van de gemeente is." Hoe is het mogelijk, ze hebben een kloon van Steenkamp gevonden! Toch knap hoe in de vertrouwenscommissie blijkbaar CDA en Sociaal Maas en Waal het nakijken hebben gehad, een andere conclusie kan je niet trekken.

Hopelijk duwt iemand dit stukje onder de ogen van de nieuwe burgervader, want het volgende is echt nieuws voor de beste man: het hele probleem is dat we nog nooit een serieuze, volwassen discussie over de toekomst van West Maas en Waal hebben gevoerd! Dus als je die discussie de kop in wil drukken, maak je je eerste fout als burgemeester, al is het wel een lekkere binnenkomer bij de pluche plakkende dorpslijsten.

Met deze instelling kan Van Neerbos opnieuw antikraak gaan wonen in de burgemeesterskamer van West Maas en Waal en dan zal er maar één liedje uit de luidsprekers komen: De Waarheid.