Veni Vidi Vincent!

Vincent van Neerbos wordt burgemeester van West Maas en Waal en daar is hij heel blij mee, zo blijkt uit de media. Van Neerbos zegt trots en dankbaar te zijn dat hij als burgemeester in de gemeente West Maas en Waal aan de slag mag. 'Dit was altijd al mijn droom. Het is overweldigend, alle puzzelstukjes vallen nu goed.'

Veni, Vidi Vincent! Hier spreekt een man die niet weet waaraan hij begint.

Na enig zoeken vond ik een geboren en getogen Maas en Waler die wel wilde uitleggen waarom hij zeer tegen de benoeming is. Zonder dat zijn naam genoemd zou worden. "Jao, ik bin van de Bewaorsmiense en gullie wit da'k alles wil houwe zoals ut al lang nie mèr is. Wa da betreft is ut wel goed daj de burregemèster van de Partij van de Arbeid is. Unne partij die in de vurrige eeuw ok nog in Maos en Waol bestond. Mar verder zie ik alleenig mar naodele aon deze zondig samenlèvende bovenWaoler." Over de naam Van Neerbos: "Da klinkt naor stadse fratse. En hij hèt un baontje op de universiteit. Als procesmennigjer, of zoiets. Da's nie best. Ik haj liever gehad dat-ie mandevlechter of klompemaker waar gewès.
Hij schijnt ut ok nooit ins te zijn mee bezuinigingen. Nou, daor gaon we wèr aon ut potvertere, net as onder Hans van Zwam, ok unne rooie mee un gat in de haend. Da's dan wel wèr lekker nostalgies."

Van Neerbos zegt dat hij een verbinder is. "Jao, ik las dat-ie alle dorpe wil verbeinde. Nou, dan hèt ie flink wa verband nodig. Probeer mar us om Dreumel en Wamel te verbeinde. Da wur un bloedbad. Nee, da's niks. En hij wil de gemeente West Maas en Waal behoude. Waardeloos. Elk dorp moet wèr unne zelfstandige gemeente worde, maor ja, dan is meneer zun baontje kwijt, dus da kunne we vergète."

Maar zijn vriendin heet Wiesje en ze houden kippen, dat is toch nostalgisch? "Ach, schei toch uit. Al had-ie unne eendekooi, unne tabaksschuur en hoogstammispels op de plats en was-ie getrouwd mee Coba mee unne snelzeiker aon. Iemand uit Dodewaard kan nooit voele, wa ons hier beweegt. Ze hadde gewoon Bert van Swam motte neme. Of desnoods die meid van de SP, die Willeke, die is nog dwarser dan mijn overgrootvaoder. Die wil ok unne eeuw terug in de tèd. Toen dur nog arbeiders ware, toen we nog mee de pote in de klei stonde.

Nee, de Bewaorsmiense roepen 'Vort mee Vincent', tenzij dattie ons unne flinke subsidie belooft natuurlijk, liefst in riksdaolders. Dan valt er te praote. Zelfs mee iemand uit Dodewaard."