Eerdere verkiezingen in Weurt bij Het Centrum.
Eerdere verkiezingen in Weurt bij Het Centrum. Foto: Ger Loeffen

Een vooruitblik op de Gemeenteraadsverkiezingen 2018

Het nieuwe kabinet is nog maar net geïnstalleerd of u moet alweer aan de bak als betrokken burger voor de volgende verkiezingen. Want in maart mag u nog eens, ditmaal om een nieuwe gemeenteraad te kiezen. En ook al denkt u dat het misschien niet veel uitmaakt, het is toch belangrijk dat u naar de stembus gaat. Lokaal heeft u immers van alle verkiezingen de meeste invloed.

Door Patrick Huisman


Op woensdag 21 maart 2018 is het zover, dan bepaalt u de samenstelling van de gemeenteraad voor de komende vier jaar. Sterker nog, als u snel bent dan mag u zelf ook nog meedoen met de gemeenteraadsverkiezingen in Beuningen, Druten of West Maas en Waal. Wanneer u een politieke partij opricht en zich voor 27 december meldt bij de gemeente dan kunt u deelnemen, zo simpel is het.

Kandidaten

De meeste mensen richten een vereniging op om mee te doen, maar zelfs dat is niet noodzakelijk. Alles wat u nodig heeft zijn een aantal mensen voor op de kandidatenlijst, zelfs een partijnaam is niet verplicht. De kandidaten, daar heeft u wat langer de tijd voor, die hoeven pas aangemeld te worden op 5 februari.
Of er nieuwe partijen komen, is dus nog even de vraag. In Beuningen is al duidelijk dat voor het eerst de SP mee gaat doen, en dat betekent dat andere partijen zetels gaan verliezen. Er komen immers niet meer raadszetels bij. In Druten is er een kans dat VVD en CDA weer voet aan de grond proberen te krijgen. In West Maas en Waal kwamen er in 2014 twee partijen bij (Sociaal Maas en Waal en de SP), en daar is niet de verwachting dat er veel nieuws bijkomt.
Maar ondanks dat komt er nog wel genoeg nieuws naar buiten over de gemeenteraadsverkiezingen, en dat gaan we de komende maanden voor u volgen.

Mochten er onderwerpen zijn die u in deze rubriek zou willen terugzien, laat het weten via redactie@demaasenwaler.nl.