Vier procent van de panelleden reist dagelijks met het openbaar vervoer.
Vier procent van de panelleden reist dagelijks met het openbaar vervoer. Foto: Jan Hermens

Panelleden willen flexibiliteit

MAAS EN WAAL - Met de bus van Druten naar Beneden-Leeuwen is nog te doen, maar met het openbaar vervoer van Horssen naar Maasbommel reizen, dat is andere koek, meent het burgerpanel.

Door Jan Hermens


Maar liefst 77 procent van het burgerpanel maakt (vrijwel) nooit gebruik van het busvervoer in de eigen gemeente. Elf procent van de respondenten pakt af en toe de bus, een keer of vier, vijf per jaar. Slechts vier procent van de panelleden reist dagelijks met het openbaar vervoer vanuit Maas en Waal.

'Ik reis niet met het openbaar vervoer, omdat de auto makkelijker is in gebruik', aldus 62 procent van het burgerpanel. Een ander argument is dat er in sommige dorpen geen openbaar vervoer is of dat het aantal opstapplaatsen te beperkt is. Ook maken meerdere respondenten veelvuldig gebruik van de fiets. Geld speelt eveneens een rol, want een busrit is niet gratis. Een reactie: 'Er is geen openbaar vervoer mogelijk tussen alle dorpen in Maas en Waal. En als het er wel is, dan is het prijzig en het overstappen is ingewikkeld. Je bent teveel tijd kwijt met reizen.'

Dat het vooral in de Maasdorpen handig is om auto te rijden, is geen nieuws. In de Waaldorpen stopt in ieder geval buslijn 85, en in de gemeente Beuningen zijn zelfs alle kerkdorpen met de bus bereikbaar. Busmaatschappij Breng had weliswaar het plan om buslijn 5 (Beuningen-Groesbeek) na 21.00 uur te laten vervallen, maar dat voornemen is teruggedraaid.
Op de vraag of de respondenten suggesties hebben om het openbaar vervoer in de regio te wijzigen, komen tal van plannen boven tafel. Initiatieven zoals het busje van SLAG in Alphen zijn zeer welkom, zegt een panellid. Laat de gemeentes die initiatieven meer stimuleren en faciliteren. Ook mag de prijs van een busrit wel omlaag en is een betere aansluiting met de trein in Tiel gewenst. Een ander voorstel: Kleinere busjes tussen de dorpen, liefst op afroep, of (elektrische) deelauto's waar twee, drie of vier passagiers tegelijk tegen kostprijs gebruik van kunnen maken. Kortweg: een flexibeler vorm van vervoer.