Enkele vrijwilligers die actief zijn in het natuurgebied in Batenburg.
Enkele vrijwilligers die actief zijn in het natuurgebied in Batenburg. Foto: Femke Pierlo

Steek de handen uit de mouwen


BATENBURG - Provinciale Landschapsbeheerorganisaties houden zaterdag 4 november voor de zeventiende keer de Natuurwerkdag. Elk jaar steken vrijwilligers op de eerste zaterdag van november de handen uit de mouwen. Dit gebeurt inmiddels op ruim 520 locaties door heel Nederland, waaronder het natuurgebied langs de Liendensewaard/Rijswaard in Batenburg.

Door Femke Pierlo

De Liendensewaard/Rijswaard is een jong natuurgebied met veel plassen, gelegen in de uiterwaarden langs de Maas. Een vaste vrijwilligersgroep uit Batenburg en omgeving onderhoudt het gebied sinds vijf jaar, zodat de nodige openheid voor vogels behouden blijft. Van oktober tot maart is men hier om de week op zaterdag met een groep van ongeveer acht personen aan de slag. 'Het is leuk om hier mee bezig te zijn, omdat je lekker buiten in de natuur bent, meteen resultaat ziet en met een gezellige groep mensen je eigen omgeving weer mooi kan maken', aldus de vrijwilligers.

Onderhoud Maasheggen

Het is de tweede keer dat er in het gebied in Batenburg aan de Natuurwerkdag gedaan wordt. Vorig jaar is er gesnoeid, zodat de vogels vrij kunnen blijven rondvliegen en de poel bereikbaar blijft voor eenden. Dit jaar ligt de nadruk op het onderhouden van de Maasheggen, een landschapselement dat niet veel meer voorkomt. Deze natuurlijke omheining kan het prikkeldraad op den duur vervangen. Er wordt komend weekend gezaagd en gesnoeid om overtollig hout en groen te verwijderen. Ook gaat men aan de slag met het snoeien van wilgen en elzen rondom de vogelkijkhut.

Ook deelnemen?

Komende zaterdag wordt om 10.00 uur verzameld bij de hoek Molendijk/Rijswaard in Batenburg. Er wordt gewerkt tot ongeveer 13.00 uur. Belangstellenden zijn welkom om mee te helpen. Het is belangrijk om warm gekleed te zijn en waterdichte laarzen aan te hebben. Werkhandschoenen en gereedschap zijn aanwezig.
Meer informatie over de projecten en aanmelden als vrijwilliger, zie www.natuurwerkdag.nl.