Paul van Dinteren bij de gedenksteen, linksonder de nieuwe initialen 'St'.
Paul van Dinteren bij de gedenksteen, linksonder de nieuwe initialen 'St'. Foto: Niels Stam

Puiflijks oorlogsslachtoffer op eervolle wijze herdacht

PUIFLIJK - Op de begraafplaats in Puiflijk herinnert een gedenksteen aan vier inwoners van het dorp, die in de Tweede Wereldoorlog door geweld om het leven kwamen. Onder hen de gebroeders Derks, die één dag na elkaar door een granaatinslag het leven lieten. In het onderzoek dat de Drutense streekhistoricus Paul van Dinteren naar de gebroeders Derks deed, ontdekte hij een aantal jaren geleden dat de initialen van één van hen foutief op de gedenksteen vermeld stonden. Afgelopen week werden door zijn inspanningen de juiste voorletters aangebracht.

Door Ruben Schiks


Het onfortuinlijke verhaal van de gebroeders Derks uit Puiflijk liet bij velen een diepe indruk achter. Stef en Thé, die op steenworp afstand van de Puiflijkse oude toren, het vermoedelijke doelwit, woonden kwamen op tragische wijze om het leven bij een granaatinslag in hun woning. Het noodlottige voorval vond plaats in de nacht van 29 op 30 oktober 1944. De gebroeders sliepen op de zolder van hun ouderlijke boerderij aan de Puiflijkse Koningsweg. Hun schuilplaats, een kelder, stonden de twee af aan een echtpaar dat in verwachting was. Het werd de weldoeners die bewuste nacht fataal. Thé overleed ter plekke en zijn broer Stef een dag later in het ziekenhuis te Nijmegen.

Onderzoek

Enkele Puiflijkenaren wisten zich het voorval nog als de dag van gisteren te herinneren. Van Dinteren kwam hen op het spoor in zijn onderzoek naar het verhaal achter de namen op de Puiflijkse gedenksteen. Langdurig had hij daarover contact met Bart Janssen, die over de oorlogsslachtoffers uit de omgeving van Nijmegen het boek 'De pijn die blijft' schreef.

'Ik sprak met (oud-)inwoners en vergaarde oude documenten bij particulieren en in regionale archieven', vertelt hij gepassioneerd. 'De originele bidprentjes van de broers wezen uit dat de oudste van de twee Stef, voluit Stephanus, heette. Anders dan de G. die naast Th. Derks op het oorlogsmonumentje prijkte.'

Op eervolle wijze herdacht

Van Dinteren deelde zijn ontdekking in een brief aan het Puiflijkse Herdenkingscomité 4 mei, die de steen een kleine twintig jaar geleden liet plaatsen. Zij schreef de fout graag te willen herstellen, maar hiervoor niet genoeg geld beschikbaar te hebben. Iets dat Van Dinteren niet kon verkroppen. 'Ik wilde koste wat kost dat Stef Derks op een eervolle wijze met zijn eigen voorletters herdacht zou worden', vertelt hij. Op eigen initiatief liet hij de steenhouwer die de letters destijds vervaardigde daarom twee nieuwe letters in brons maken. Het resultaat is sinds vorige week te zien op de gedenksteen aan de voet van de H. Johannes de Doperkerk. Tot genoegen van Van Dinteren, die zelf vrij nuchter is over zijn nobele gebaar: 'Mijn taak zit er op. Zo hoort het te zijn.'