Tech-Lokalen in Maas en Waal

Door Piet Zeeuwen

MAAS EN WAAL - Kinderen én leerkrachten van de bovenbouwklassen van de Drutense en West Maas en Waalse basisscholen waren de afgelopen twee jaren heel enthousiast over hun bezoeken aan het Tech-Lokaal in 'de Strang' in Beneden-Leeuwen. Ze kregen daar lessen techniek, wetenschap en ict. Medeoprichter van het Tech-Lokaal en coördinator Gerard Strikker vertelt dat de kinderen werden uitgedaagd om in ruim tien ontdekplekken bezig te zijn, uiteraard met begeleiding van technische vrijwilligers.
Het Tech-Lokaal Maas en Waal is een initiatief van Stichting Primair Onderwijs Maas en Waal (SPOM), het Pax Christi College, Stichting Meerwaarde Maas en Waal (MWMW) en Ondernemend Maas en Waal (OMW). De eerste twee beginjaren waren dermate succesvol dat men nu drie doelen heeft gesteld: Professionals en vrijwilligers inschakelen als onderdeel van het lesprogramma (zowel P.O. als V.O.), uiteraard binnen schooltijd; Jeugd tussen vier en achttien jaar uitdagen om zich buiten schooltijd te ontwikkelen in techniek, ict en wetenschap; En tenslotte, training en nascholing realiseren voor bedrijven en instellingen. Daarvoor verhuist het Tech-Lokaal op den duur naar Pax Junior College en komt er ook één in Pax vmbo in Druten. De Drutense onderwijswethouder Sjef van Elk is daar enthousiast over. Van Elk: 'Goede computervaardigheden en kennis van techniek en wetenschap zijn onmisbaar in de moderne tijd. Daarom zien we graag dat kinderen opgroeien tot zelfredzame en participerende burgers.' Het is volgens hem belangrijk dat kinderen van jongs af aan worden voorbereid op een wereld waarin technologie een grotere rol speelt, en daar vindt hij (evenals de andere leden van het college van B&W) het Tech-Lokaal prima in passen.
Eerst zal Van Elk zijn enthousiasme, en dat van kinderen, vrijwilligers, leerkrachten en docenten, moeten overbrengen op de gemeenteraad. Die moet akkoord gaan met het collegevoorstel om het project financieel te ondersteunen, met 100.000 euro uit de reserves van het Legaat van Cooth (bestemd voor onderwijsdoeleinden). Van die ton dienen 10.000 euro als verhuiskosten, 63.000 als startsubsidie en drie keer 9.000 euro als doorlopende jaarlijkse subsidie tot 2021.