Rhee-habilitatie

Hoe je met aperte laksheid en een mespunt opportunisme een burgemeester kunt beschadigen? De VVD West Maas en Waal gaf deze week een masterclass.

Het draait allemaal om agriterreur. Een stel volslagen idioten is in het land van Maas en Waal bezig het (levens)werk van hardwerkende agrariërs om zeep te helpen. Samen met politie en justitie heeft de gemeente er de handen vol aan. Burgemeester Van Rhee praat met iedereen, staat geregeld de pers te woord en vertelde zodoende bij Omroep Gelderland er zelfs slapeloze nachten van te hebben.

Blijkbaar was de gehele VVD-fractie even naar de wc, want deze week stuurden ze een ronkend persbericht de wereld in waarin werd aangekondigd dat ze vragen gingen stellen over de hele Agriterreurkwestie. Eén van die vragen betrof 'de onzichtbaarheid van de portefeuillehouder', oftewel de burgemeester zelf.

Hoe kun je als lokale partij de plank zo mis slaan en zowel Omroep Gelderland als de Gelderlander gemist hebben? Had Van Rhee misschien vanaf het gemeentehuis haar boodschap door een megafoon moeten brullen? Dergelijk geroeptoeter is toch meer het niveau van de VVD.

Het persbericht leverde de partij een terechte berg kritiek op en de vragen werden prompt ingetrokken. Maar het leed was al geleden. In de raadsvergadering vertelde een zichtbaar aangeslagen Corry van Rhee dat ze door dit stuntje nu voor altijd online bekend staat als die onzichtbare burgemeester. Google vergeet immers niets en alles wat op internet staat is waar.

Het CDA wilde van de VVD weten hoe ze de imagoschade dachten te herstellen, maar de liberalen moesten het antwoord schuldig blijven. Daarom doe ik het nu voor ze, zo ondernemend ben ik wel: 'Burgemeester van Rhee, u heeft het prima gedaan en wat mij betreft halen we dat 'waarnemend' er vanaf en blijft u nog een hele tijd bij ons.'

Was dat nou zo moeilijk, VVD?