Jack van Bemmelen en Nora Boky.
Jack van Bemmelen en Nora Boky. Foto: Niels Stam

Het Gastenhuis: kleinschalig wonen voor dementerenden

DRUTEN – In Nederland komen er ieder uur vijf mensen met dementie bij. Voor 2040 is de prognose dat er een half miljoen mensen met dementie zal zijn. Tot voor kort was men veelal aangewezen op opname in een regulier verpleeghuis. In de huidige tijd komen er meer mogelijkheden, waaronder kleinschalig wonen. Het Gastenhuis in Druten is zo'n woonvorm.

Door Elly Hagen


Jack van Bemmelen en Nora Boky krijgen maandag 6 november de sleutel en zijn daarmee de eerste bewoners van het Gastenhuis. Jack was tot voor kort adjunct-directeur en Nora activiteitenbegeleider bij een zorginstelling. 'We liepen er tegenaan dat we steeds meer moesten doen in minder tijd. Daar kwam bij dat we op de vingers werden getikt als we, in het belang van bewoners, meer deden dan was toegestaan', vertelt het paar. 'Dat wilden we anders gaan doen, en we kwamen in contact met de ontwikkelaars van het Gastenhuis. Het klikte tussen ons en het gevolg is dat we als zorgechtpaar de locatie in Druten gaan runnen.'
Betty is een van de toekomstige bewoners. Ze is weduwe en heeft twee dochters die niet in de buurt wonen. Ze verheugt zich op de verhuizing en het samenzijn met anderen. 'Wat ik vooral een veilig idee vind, is dat er altijd medewerkers bij ons zijn in de gezamenlijke woonruimte', merkt ze op. 'Ik heb instellingen bezocht waar bewoners lang alleen waren, dat is een schrikbeeld voor mij.' Ze weet dat ze in het Gastenhuis haar vrijheid en eigen leven behoudt. Ze kan daarbij haar Drutense leven en activiteiten aanhouden.

Actief blijven

Dat is exact het beeld dat Jack en Nora voor ogen hebben. Ze willen, samen met de medewerkers, mensen helpen om actief te blijven. 'Mensen met dementie zijn gevoelsmensen. Het gaat er om dat ze zich in het Gastenhuis op hun gemak voelen. Hierbij past dat bewoners eigen beslissingen nemen en die dingen doen waarbij ze zich goed voelen', legt Nora uit. 'We willen daarnaast dat familie en buren zich welkom voelen. De eerste contacten zijn er al. Een buurjongen heeft aangeboden met klusjes te willen helpen', vult Jack enthousiast aan.

Het Gastenhuis aan de Ticheldreef 82 wordt vanaf aanstaande maandag ingericht. Het huis wordt zaterdag 11 november officieel geopend door wethouder Van Elk. Tevens is er dan Open Huis tussen 13.00 en 17.00 uur. Voor meer informatie, zie: hetgastenhuis.nl/druten.