Van Cranenbroek.
Van Cranenbroek. Foto: Letty Visker

Kwart burgerpanel geeft aan: Van Cranenbroek komt er niet

BEUNINGEN - De vestiging van een Van Cranenbroek megastore in Beuningen lijkt nagenoeg uitgesloten. Als megazaak is het filiaal vooralsnog niet welkom, en het realiseren van een 'kleinere' vestiging is voor Van Cranenbroek geen optie. Het burgerpanel sprak zich uit over de zaak, met als verrassende uitkomst dat het grootste deel van de respondenten het spijtig zouden vinden als de komst van Van Cranenbroek niet doorgaat.

Door Jan Hermens

Deze respondenten zien in de megastore een bron van werkgelegenheid. Daarnaast verwachten ze dat de zaak een aanzuigende werking heeft richting omliggende ondernemers en vinden ze het assortiment van Van Cranenbroek aantrekkelijk. Veertien procent van de respondenten zegt opgelucht te zijn als de megastore niet naar Beuningen komt.

Maar wat is dan die kans dat Van Cranenbroek op termijn een vestiging in Beuningen opent? 'Van Cranenbroek komt zeker niet als één complete megazaak naar Beuningen, dat is uitgesloten', zegt wethouder Hans Driessen van de gemeente Beuningen. 'Dit past niet in het bestemmingsplan dat op dit moment voor de beoogde locatie geldt.' Negentien regiogemeentes stellen binnenkort regels vast voor het Regionaal Programma Werklocaties, waar de vestiging van een megastore als Van Cranenbroek onder valt. Daarna nemen Gedeputeerde Staten van de Provincie Gelderland hier een besluit over. Van Cranenbroek heeft begin april in een brief aan de gemeente echter laten weten alleen een volwaardige Van Cranenbroek-vestiging te willen openen, zowel qua omvang als qua assortiment. 'Een winkelvestiging van een kleinere omvang en/of met een onvolledig assortiment is voor ons onder de gegeven omstandigheden geen optie.'

Richard Bull is eigenaar van de grond waarop Van Cranenbroek zich gevestigd zou hebben als de bestemmingsplanwijziging door zou zijn gegaan. Hij geeft aan: 'Ik ben geen directe gesprekspartner in de discussie, maar uit de vergaderingen van de gemeente blijkt hoe de zaken ervoor staan.'
Bijna een kwart van het burgerpanel geeft aan te verwachten dat Van Cranenbroek níet naar Beuningen komt. Zevenentwintig procent van de respondenten acht de kans aanwezig dat Van Cranenbroek naar Beuningen komt met een aangepaste versie van het oorspronkelijke plan. Twintig procent denkt dat de huidige plannen worden doorgezet. Ook geven respondenten aan dat wat hen betreft het tuincentrum moet blijven.
Andere opties voor de invulling van het terrein hebben de respondenten desgevraagd ook: 'Benut het als openbare ruimte met recreatie, educatie, groen en natuur, met name voor jeugd', meent één van hen. 'Kleine units maken en jonge ondernemers een kans geven door verhuur tegen een redelijk bedrag', wordt ook geopperd. Anderen pleiten voor een horeca- of evenementenlocatie, dan wel een bestemming in het kader van recreatie.