Opengesneden hooibalen in Alphen. Inzetje: spijkers in mais.
Opengesneden hooibalen in Alphen. Inzetje: spijkers in mais. Foto's: Sjoerd Smits

Boeren roepen burgers op oogje in het zeil te houden

WEST MAAS EN WAAL - Agrariërs in Maas en Waal worden sinds enkele maanden geteisterd door vernielingen. Fruitbomen werden afgezaagd, hooibalen stukgemaakt, spijkers door maisplanten gestoken en dekzeilen van maiskuilen kapot gesneden. Afgelopen week moesten wederom 2.500 fruitboompjes het ontgelden. Jan van Lent van de Zuidelijke Land en Tuinbouworganisatie maakt zich grote zorgen. 'Waarom doen mensen dit', vraagt hij zich vertwijfeld af.


'Er heerst onder de agrariërs in dit gebied grote onzekerheid en een gevoel van machteloosheid. Je stapt, sinds de recente gebeurtenissen, 's ochtends toch met een ander gevoel naar buiten. Wie is de volgende, is de vraag die bij velen speelt', aldus Van Lent. Afgelopen donderdag staken de betrokken boeren de koppen bij elkaar om, samen met de gemeente en politie, te bekijken wat er tegen deze 'agriterreur' kan worden gedaan. 'Je huis kun je extra beveiligen, maar je grond nauwelijks. Dat is onbegonnen werk', geeft hij aan.

Maatregelen

Toch zinnen de betrokken boeren op maatregelen om verdere vernielingen tegen te gaan. Deze variëren van cameratoezicht en extra surveillance tot het oprichten van een buurtwacht en een Whatsapp groep, om elkaar snel te kunnen waarschuwen. 'Politie en gemeente nemen deze zaak uiterst serieus, en gaan extra agenten inzetten om de daders op te sporen. De moeilijkheid is echter dat er totaal geen lijn te ontdekken is in de vernielingen. Het zijn verschillende incidenten, op verschillende plekken, bij agrariërs die op geen enkele wijze aan elkaar gelinkt kunnen worden.'

De politie zegt rekening te houden met 'diverse scenario's'. Een gerucht dat de ronde doet is dat de vernielingen wraakacties zouden zijn van jagers, die als gevolg van een nieuwe ruilverkaveling, hun jachtrechten op landbouwpercelen zijn kwijtgeraakt. Jan van Lent houdt zich liever verre van speculaties, en wacht het onderzoek van de politie af. Vooralsnog zit er echter geen schot in de zaak, en dus is het aan 'boeren en burgers' een oogje in het zeil te houden.

Oproep

Agrariërs wordt gevraagd hun eigendommen goed te blijven controleren. 'Hoe sneller zij eventuele schade ontdekken, hoe sneller de politie aan de slag kan. Juist ook kleinere vernielingen en/of beschadigingen vragen wij ze te melden. Ieder incident kan de ontbrekende schakel zijn.' Ook inwoners worden gevraagd waakzaam te zijn. 'Men wordt nadrukkelijk opgeroepen zich direct te melden als ze verdachte situaties zien of hebben gezien', aldus een woordvoerder van de politie. Dit kan bij heterdaadsituaties via 112, anders via tel. 0900 8844, of anoniem via tel. 0800 7000 of www.meldmisdaadanoniem.nl.