Onlangs werd begonnen met de bouw van de kleuterschool in Koltó.
Onlangs werd begonnen met de bouw van de kleuterschool in Koltó. Foto: Kolto School

Nieuwe bestemming noodlokalen

DRUTEN - De voormalige noodlokalen van de Kubus, aan de Burgemeester Bruinemanstraat in Druten krijgen binnenkort eindelijk hun nieuwe bestemming. Ze gaan dienst doen als kleuterschool in het Roemeense Koltó. Onlangs werd begonnen met de bouw van het onderkomen, dat naar verwachting in het voorjaar van 2018 wordt opgeleverd.


'Het totale proces, van de bemachtiging van de lokalen tot de wederopbouw in Roemenië, heeft heel wat voeten in aarde gehad', vertelt Lambert Simons van Surya Project. De humanitaire organisatie is sinds 2012 bezig geweest om de noodlokalen van de Kubus over te nemen om ze een tweede leven te geven in Oost-Europa. Het duurde uiteindelijk tot eind 2014 voordat de organisatie groen licht kreeg om de boel in Druten te demonteren en de materialen naar Koltó te brengen.

Surya Project

Lambert Simons en zijn vrouw begonnen acht jaar geleden met Surya Project, dat lokale partners ondersteunt bij de instandhouding en het ontwikkeling van de sociale structuur in Oekraïne, Roemenië en Hongarije. Het begon met het vervoeren van speelgoed en kleding, en leidde tot het transporteren van complete school- en ziekenhuisinventarissen naar Oost-Europa. Simons: 'Via via hoorden we in 2012 dat er een nieuwe bestemming werd gezocht voor de noodlokalen van de Kubus. Aangezien de bevolking in het Roemeense Koltó dringend verlegen zat om dergelijk materiaal, gingen we in gesprek met de gemeente Druten. Makkelijk was dit traject echter niet. De gemeente had de lokalen namelijk al onder voorbehoud verkocht aan een ondernemer, onder voorbehoud dat het bestemmingsplan gewijzigd kon worden. Toen dat niet mogelijk bleek, heeft de gemeente contact met ons opgenomen en heeft zelfs het bedrag van de sloopkosten ter beschikking gesteld aan dit project. Uiteindelijk duurde het tot november 2014 voordat wethouder Michel Lepoutre besloot de noodlokalen aan Koltó te gunnen.' Achttien dagen werd met man en macht gewerkt om de lokalen te demonteren. 'Een bijzondere periode', kijkt Simons terug. 'Dertien mannen uit Koltó kwamen helpen om de boel af te breken. Ze sliepen tijdelijk in het voormalig politiebureau op de hoek van de Raadhuisstraat, en werden door buurtbewoners voorzien van eten en drinken. Lokale ondernemers droegen een steentje bij, door materialen en materieel ter beschikking te stellen. Nooit eerder heb ik bij een project zoveel behulpzaamheid en sympathie mogen ervaren', aldus Simons.
Uiteindelijk heeft het nog drie jaar geduurd voordat in Koltó begonnen kon worden met de wederopbouw. 'Subsidies aanvragen, vergunningen regelen, grond aankopen, daar is heel wat tijd in gaan zitten', verklaart Simons. 'Maar vier weken geleden is de fundering gestort, en is begonnen met de bouw van de kleuterschool.' Inmiddels zijn de eerste contouren al zichtbaar en is het een kwestie van weken voordat het gebouw kan worden ingericht. 'Het zijn bouwkundige tovenaars daar', aldus Simons. 'Ik heb goede hoop dat de school komend voorjaar kan worden geopend.'

Wethouder Michel Lepoutre is blij mee dat de noodlokalen een goede bestemming hebben gekregen: 'De opening van de school in Roemenië is een mooie afronding van het dossier Kubus en een voorbeeld voor de circulaire economie.'