Een schone taak

Zou Buma al gebeld hebben met burgemeester Van Riswijk? Luciën ziet er met een vrouw en twee kinderen exact uit als de 'gewone normale Nederlander', wat hem een model kandidaat maakt voor een CDA-post in het nieuwe kabinet. Bruls van Nijmegen bedankte voor een ministerspost, maar voor de burgervader van Druten is er toch zeker wel een staatssecretariaatje?

Tenzij Luciën te druk meent te zijn, omdat hij net als zijn ambtsgenoten in Beuningen en West Maas en Waal, politieke partijen achter de broek moet zitten om 'schone verkiezingslijsten' aan te leveren. Dat is namelijk de dringende oproep van burgemeester Bengevoord van het Achterhoekse Winterswijk.

De beste man stelt dat mensen met schulden, huwelijksproblemen of arbeidsconflicten niet op de lijst mogen omdat ze mogelijk chantabel zijn en dus ten prooi kunnen vallen aan criminelen. Die vrees is niet totaal ongegrond, maar ongeveer twintig procent van de Nederlanders heeft serieuze geldproblemen, een derde van de huwelijken strandt en bijna de helft van de mensen ligt weleens met zijn werkgever in de clinch… Zo krijg je die raadszalen nooit vol!

Sterker nog, met de criteria van Bengevoord komen straks hooguit vrijgezelle, eigen ondernemers met een paar miljoen op de bank in aanmerking voor een plekje op het pluche.

Als politiek werkelijk een dwarsdoorsnede van de samenleving moet zijn, mogen de politici niet uitsluitend uit de bovenlaag komen.

Daar komt bij dat politieke partijen die schifting prima zelf kunnen maken zonder allerlei regeltjes van hogerhand. Zij kennen hun achterban immers het best, waardoor de meest geschikte kandidaten vanzelf op de lijst komen. Zelfs voor dat proces is dus feitelijk geen burgemeester nodig.

Heeft Luciën dus toch genoeg tijd zich in te werken als staatssecretaris van Onderwijs Cultuur en Wetenschap. Dat wordt een makkie: veel slechter dan Sander Dekker kan je het niet doen.

En nee, dat was geen verkapte uitdaging het tegendeel te bewijzen…